• Το πιο σημαντικό είναι το επιτόκιο του 2,4%, το χαμηλότερο επιτόκιο που δανείστηκε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία.


• Σε αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στο μεγάλο στοίχημα της αναγκαιότητας επιτέλους να κάνουμε τη σωστή μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας. Όσα αυγά και αν χρειαστεί να σπάσουν.


• Εξίσου κίνδυνος υπάρχει για την αλλαγή της βάσης συζήτησης του Κυπριακού από την παράταση του αδιεξόδου.


Χθες ήταν μια πάρα πολύ σημαντική μέρα για την κυπριακή οικονομία.


Μετά από την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P, είχαμε και την πιο επίσημη σφραγίδα, τη σφραγίδα της Αγοράς. Όπου στην αναζήτηση ενός και μισού δις. αυτοί που θα ήθελαν να δανείσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν πολλοί περισσότεροι. Με τους ενδιαφερόμενους να προσφέρουν τέσσερις και πέντε φορές περισσότερα λεφτά από ότι ήταν οι ανάγκες της έκδοσης.


Αλλά το πιο σημαντικό είναι το επιτόκιο του 2,4%, το χαμηλότερο επιτόκιο που δανείστηκε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία. Για να το κάνω λιανά, να το καταλαβαίνει ο κόσμος. Το επιτόκιο θυμάστε όταν είχαμε προβλήματα και μας δάνεισε η Ρωσία με επιτόκιο 4,65% για 4,5 δις και να το πληρώναμε και βραχυπρόθεσμα. Ξέρετε για κάθε ποσοστιαία μονάδα πιο χαμηλό επιτόκιο στην περίπτωση τη χθεσινή του 1,5 δις από τη στιγμή που πετύχαμε 2 και πλέον μονάδες επιτόκιο πιο κάτω από επιτόκια που πληρώναμε στο παρελθόν, σημαίνει εξοικονόμηση μόνο για αυτό το κομμάτι περίπου 30 εκατομμύρια τον χρόνο. Για κάθε μονάδα επιτοκίου πιο κάτω για κάθε δις είναι δέκα εκατομμύρια.


Αυτό θα βοηθήσει εξελικτικά όχι μόνο στη φθηνότερη χρηματοδότηση του κράτους αλλά και σε καλύτερη πρόσβαση των κυπριακών επιχειρήσεων όταν έχουν βιώσιμες επενδύσεις και για εξασφάλιση χρηματοδότησης αλλά και τους όρους χρηματοδότησης.
Ζούμε σε μία περίοδο όπου συντελούνται σημαντικές εξελίξεις και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία.


Η χώρα μας πέραν από τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, που είναι διπλάσιοι από τον μέσο όρο της Ευρώπης και η ανεργία, παρόλο που για εμάς που είμαστε απαιτητικοί, είναι ακόμη υψηλή. Είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ευρώπης αλλά εκτιμώ πως αν συνεχίσουμε στην σωστή πορεία, μπορούμε το 2019 να είμαστε σε ποσοστά ανεργίας γύρω στο 5%.


Ξέρετε είναι ρίσκο για έναν πολιτικό να κάνει τέτοιες προβλέψεις. Αλλά εκτιμώ ότι δεν διακινδυνεύω στο να κάνω λάθος εκτίμηση. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία σοβαρά και υπεύθυνα, συνεργαζόμενοι όλοι μαζί. Πολιτεία, κοινωνικοί εταίροι, κυβέρνηση και κόμματα.


Είμαστε μια κυβέρνηση που αναγνωρίζουμε ότι δεν έχουμε την πλειοψηφία στην Βουλή. Αλλά έχουμε μια δεδομένη θέληση.


Να συνεργαστούμε με όσους μοιράζονται το κοινό όραμα για την αναγκαιότητα να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.


Και σε αυτό δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεργαστούμε με τον οποιονδήποτε.


Εκτιμούμε όσους βοήθησαν και στήριξαν εντός της Βουλής μέτρα αναγκαία για αν έχουμε σήμερα αυτά τα αποτελέσματα.


Όμως οφείλουμε στους πολίτες ακόμη περισσότερα. Γιατί αυτό που θα έχει την μεγαλύτερη αξία για τα παιδιά μας είναι οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Να κάνουμε επιτέλους ένα αποτελεσματικό κράτος, να μην είναι πολυδάπανο, με όσο το δυνατό λιγότερους φόρους που να υπηρετεί και να εξυπηρετεί τους πολίτες. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτές τις πολιτικές θα στηρίξουμε σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.


Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το «πού θα πάει τελικά αυτή η εξέλιξη που ουσιαστικά πλήττει και τους γονιούς, το εκπαιδευτικό σύστημα και την μαθητική κοινωνία.» και αν «γνωρίζετε οτιδήποτε εσείς ή το κόμμα σας έχει αναλάβει οποιαδήποτε παρασκηνιακή πρωτοβουλία;», ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε:


Καμία. Αλλά είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου γιατί το οποιοδήποτε πρόβλημα με διάλογο θα λυθεί. Όμως σε αυτό που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι στο μεγάλο στοίχημα της αναγκαιότητας επιτέλους να κάνουμε τη σωστή μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας. Όσα αυγά και αν χρειαστεί να σπάσουν. Και πιστεύω σε αυτή την προσπάθεια για μια ριζοσπαστική και ουσιαστική μεταρρύθμιση για μια καλύτερη δημόσια Παιδεία, πρώτους σε αυτή την προσπάθεια, εμείς προσωπικά θέλουμε τους εκπαιδευτικούς. Γιατί είναι οι λειτουργοί που θα εργαστούν για την υλοποίηση, αλλά παράλληλα είναι και γονιοί που ενδιαφέρονται και πρέπει να ενδιαφέρονται και για την μόρφωση των παιδιών τους όπως και για την μόρφωση των μαθητών τους


Για το Κυπριακό ανέφερε ότι:


Σωστή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία και επικροτούμε, ότι μια νέα αποτυχία σε μια νέα προσπάθεια, είναι ορατός ο κίνδυνος να αλλάξει η βάση συζήτησης για το Κυπριακό. Θα προσθέσουμε και κάτι που εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε την εκτίμηση. Πως εξίσου κίνδυνος υπάρχει για την αλλαγή της βάσης συζήτησης του Κυπριακού από την παράταση του αδιεξόδου.


Λευκωσία, 19 Σεπτεμβρίου 2018


 

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι