ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ


Οικονομία, Παιδεία


• Μετά από 7 χρόνια που η οικονομία μας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία σκουπίδι. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία που ανήκει πρωτίστως στους απλούς πολίτες
• Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιαστούν και να μείνουν όμηροι κάποιων συμπεριφορών τα παιδιά του κάθε γονιού, το μέλλον αυτού του τόπου.


O οίκος S&P αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα. Μετά από 7 χρόνια που η οικονομία μας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία σκουπίδι. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία που ανήκει πρωτίστως στους απλούς πολίτες που με τις θυσίες τους βοήθησαν στο να υπάρξει μια πραγματική ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας.


Σε όλα τα οργανωμένα και κοινωνικά σύνολα, τον ιδιωτικό τομέα, τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και τους συνδέσμους και τα επιμελητήρια των επιχειρηματιών των βιομηχάνων.


Όμως οι θυσίες δεν είναι αρκετές αν δεν υπάρχει και η σωστή πολιτική βούληση. Η πολιτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και στο τιμόνι της οικονομίας του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.


Δεν έμαθα ποτέ στην ζωή μου να είμαι αγνώμων σε οποιοδήποτε. Αλλά όλα αυτά αν δεν εγκρίνονταν, αυτές οι πολιτικές από την Βουλή δεν θα μπορούσαμε σήμερα να είχαμε αυτή την μέγιστη επιτυχία για τον τόπο μας.


Και η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, τόσο στην προηγούμενη πενταετία όσο και στη νέα είναι μια κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας. Και ήταν εξαιρετικά σημαντική για την σωτηρία της χώρας η στήριξη και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Κόμματος και του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου.


Και στέλνω και ένα μήνυμα σε όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά και στην κοινωνία. Μπορούμε συνεργαζόμενοι να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο. Την Κύπρο που αξίζουν τα παιδιά μας.


Μπορούμε παραμερίζοντας τις οποιεσδήποτε διαφορές να δούμε τα μεγάλα που μας ενώνουν. Και το χθεσινό γεγονός είναι η μεγάλη εικόνα.


Θέλω να κάνω και μια παραδοχή δημόσια. Δεν είμαστε τέλειοι. Ούτε ως κυβέρνηση, ούτε ως κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση.


Και λάθη πράξαμε και παραλείψεις είχαμε και πληγώσαμε και κόσμο. Δεν αδικώ την αντιπολίτευση με το να ασκεί κριτική. Μας βοήθα, μας βοηθά να βελτιωνόμαστε. Αλλά παράλληλα με την κριτική, είναι ωφέλιμο για όλους μας να θέτουμε και προτάσεις.


Προτάσεις που διαβεβαιώνω ότι θα λαμβάνονται υπόψη στην προσπάθεια να συνθέτουμε για να βρίσκουμε τις λύσεις στα προβλήματα.


Και θα έρθω και σε αυτό που είναι πρώτο θέμα τους τελευταίους μήνες, η κρίση στην Παιδεία. Ας δουμε αυτή την κρίση στην Παιδεία ως μια μεγάλη ευκαιρία του συνόλου της πολιτείας επιτέλους να κάνουμε την ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία για να προσφέρουμε στα παιδιά μας την εκπαίδευση που τους χρωστούμε.


Και επιτέλους αντί να συζητούμε μόνο τις σχέσεις εργοδότη – εργοδοτούμενου ας κοιτάξουμε πως μέσα από την μεταρρύθμιση θα δώσουμε τις ευκαιρίες στους δεκάδες χιλιάδες νέους μας, στο αύριο του τόπου μας, να πάρει τα καλύτερα εφόδια γιατί οι μικρές χώρες όπως την Κύπρο δεν μπορούν να στηριχτούν στην δύναμη, είτε τις γεωγραφίας είτε τις αμυντικής ή οποιασδήποτε άλλης δύναμης.


Χώρες μικρές σαν την Κύπρο, η μεγαλύτερη τους δύναμη και το μεγαλύτερο ενεργητικό τους στοιχείο είναι τα μυαλά των ανθρώπων της.


Το θέμα είναι πως μέσα από την Παιδεία σε αυτά τα ταλέντα θα τους δώσουμε τα εφόδια να διαπρέψουν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και παγκόσμια. Και έχουμε όλα αυτά τα εχέγγυα.


Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, αποφασισμένη μέσα από την κρίση να βγάλει κερδισμένη την Παιδεία και τα παιδιά.


Εισερχόμενος σήμερα στον ναό με πλησίασαν δύο γυναίκες. H μια πολύ ηλικιωμένη με πήρε από το χέρι και μου είπε μην ξεχνάτε είμαστε και εμείς. Δεν κατάλαβα τι μου είπε. Μου επανέλαβε, είμαστε και εμείς που δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα με την σύνταξη των 500 ευρώ. Αυτό είναι καμπανάκι σε όλους μας.
Καμπανάκι και σε όλους εμάς που μόνο ασχολούμαστε όταν υπάρχουν κρίσεις για συγκεκριμένους τομείς.


Αλλά ήταν και η άλλη νεαρότερη γυναίκα που μου είπε κάτι εξίσου σημαντικό. Να χαρείτε, τα παιδιά μας. Να μην θυσιαστούν και να μην μείνουν όμηροι της οποιασδήποτε κρίσης τα δικά μας παιδιά. Ο γιος μου είναι τελειόφοιτος και δεν θα ήθελα να του στερήσω το δικαίωμα να διεκδικήσει την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση του.


Και θα θέλα να διαβεβαιώσω την κάθε μάνα, όσον αφορά τον ΔΗΣΥ, και είμαι σίγουρος και για την κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε να θυσιαστούν και να μείνουν όμηροι κάποιων συμπεριφορών τα παιδιά του κάθε γονιού, το μέλλον αυτού του τόπου.


Από την άλλη και ένα μήνυμα στην συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, αυτών των μάχιμων εκπαιδευτικών που είναι στην τάξη όχι μόνο για την γνώση αλλά για να διαπλάθουν τους χαρακτήρες.


Είμαστε δίπλα στον μάχιμο εκπαιδευτικό. Είμαστε απέναντι από συμπεριφορές που προσβάλλουν τον εκπαιδευτικό με ήθος. Που μετατρέπουν και στέλνουν μια εικόνα στην κοινωνία ότι η Παιδεία ξεκινά και τελειώνει με τις σχέσεις εργοδοτούμενου και εργοδότη και όλη η συζήτηση περιστρέφεται αν θα διδάξουμε 8 λεπτά περισσότερα την ημέρα και αυτό να αφορά μια μικρή μειοψηφία των εκπαιδευτικών.


Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2018

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι