Ολοκληρώσαμε μια πάρα πολύ εποικοδομητική, παραγωγική και ουσιαστική συνομιλία και συνάντηση και συζήτηση με την Πρέσβειρα της Αμερικής στην Κύπρο.


Αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό. Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες, τα προβλήματα αλλά και οι δυνατότητες.


Συμπέρασμα, είναι δύσκολη περίοδος, δύσκολο για οποιονδήποτε να κάνει εκτιμήσεις. Επαναλάβαμε τη θέση της δικής μας πλευράς και την ετοιμότητά της για επανέναρξη το συντομότερο δυνατόν του διαλόγου από εκεί που έχουμε σταματήσει στο Κρανς Μοντανά με επίκεντρο το πλαίσιο Γκουτέρες. Αναλύσαμε την οικονομική κατάσταση και τις σχέσεις Τουρκίας - Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και το παράθυρο που δημιουργείται για να ξανακοιτάξει η Τουρκία την Ευρωπαϊκή της πορεία.


Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Κύπρο αν αναθερμανθούν οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας –Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί είναι ξεκάθαρο πως η Κύπρος θα ενισχύσει τον ρόλο της και την επιρροή της γιατί δεν μπορεί η Τουρκία να προχωρήσει την ενταξιακή της πορεία χωρίς την συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Έχουμε μιλήσει και για ανθρώπους που έχουν αναλάβει νέα καθήκοντα στο State Department. Ένας καλός φίλος και συνεργάτης που διετέλεσε Πολιτικός Σύμβουλος στην Πρεσβεία της Αμερικής στην Κύπρο, έχει προσφάτως αναβαθμιστεί σε Αναπληρωτή Βοηθό Γραμματέα στο State Department ο Matt Palmer. Έχει αντικαταστήσει τον Jonathan Cohen που πήγε στην Αντιπροσωπεία των Η.Π. στα Ηνωμένα Έθνη.


Υπάρχει η πιθανότητα στο σύντομο μέλλον να διευθετηθούν συναντήσεις για επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, για να στείλουμε κι εμείς παράλληλα με την κυβέρνηση τα μηνύματα και την θέληση και αποφασιστικότητά μας για επανέναρξη του διαλόγου.


Λευκωσία, 5 Σεπτεμβρίου 2018


 

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι