• Θα κάνω μια δημόσια έκκληση. Η πρόταση της 23ης Αυγούστου είναι παράκληση μας, ως δείγμα επιπρόσθετης θέλησης να βρούμε λύση, να επανέλθει στο τραπέζι. Και αυτό που θα εφαρμοστεί να μην είναι τα μέτρα της 4ης Ιουλίου αλλά η σαφέστατα βελτιωμένη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και καλώ και τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Να ανασταλούν οι οποιεσδήποτε σκέψεις για οποιαδήποτε μέτρα, μέχρι το τέλος του χρόνου. Παρα πόδας όλοι τα ξίφη.
Για εβδομάδες παρακολουθούμε τις συζητήσεις γύρω από τα θέματα της Παιδείας. Σεβόμαστε τον διάλογο. Και είμαστε και εμείς, όπως και πολλές φορές το δήλωσε η Κυβέρνηση, υπέρ του Δημόσιου Σχολείου.
Είμαι απόφοιτος δημόσιου δημοτικού και δημόσιου σχολείου μέσης. Και αν δεν ήταν η δημόσια Παιδεία το σίγουρο δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα. Το οφείλω στην δημόσια Παιδεία. Και στα 57 μου χρόνια παραμένουν πρότυπα μου οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μου. Για εμένα είναι ακόμη πρότυπο ο δάσκαλος της Κάτω Αργάκας Αντρέας Άσπρος και μετέπειτα ο Σάββας Άσπρος. Είναι πρότυπο για εμένα ο καθηγητής μου Νεόφυτος Τζιανάβαρος.
Και πιστεύω ότι και τα παιδιά τα δικά μας θα συνεχίσουν να έχουν πρότυπα τους δασκάλους και τους καθηγητές τους. Και χθες παρακολούθησα και την πορεία των εκπαιδευτικών. Αυτήν την έκφραση δημοκρατίας, την πολιτισμένη, χωρίς έκτροπα. Αλλά παρακολούθησα τις τοποθετήσεις των ηγετών των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δεν διαφώνησα σε οτιδήποτε. Γιατί το κεντρικό του μήνυμα ήταν η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου διαμέσου του διαλόγου.
Ξέρετε δεν είμαι άνθρωπος που αρέσκετε στις αντιπαραθέσεις. Όμως επειδή κατά κόρον λέχθηκε ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε χωρίς διάλογο. Πολύ ταπεινά να επαναλάβω αυτά που είδε και άκουσε ο κυπριακός λαός.
Εγώ θα δώσω δημόσια συγχαρητήρια στον ΠτΔ. Ειλικρινά ποιος άλλος αρχηγός κράτους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου για ένα επιμέρους ζήτημα συναντάται δύο φορές με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Όταν λέμε έλλειψη διαλόγου, τι διάλογο αναμέναμε όταν αυτός μεταφέρθηκε στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο; Και όχι μια φορά, δύο φορές.
Και επειδή γνωρίζω πολύ καλά τον ΠτΔ όσο κανένας άλλος το έκανε για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι νοιάζεται για την Παιδεία του τόπου και για το δημόσιο σχολείο.
Και όπως είπε και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, τον οποίο δεν γνωρίζω προσωπικά, ο κ. Σωκράτους, αρκετές από τις προτάσεις τις τελικές της 23ης Αυγούστου ήταν εισηγήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Το δεύτερο θέμα. Δημόσιο Σχολείο. Οποιαδήποτε πρόοδος σε ολόκληρο τον κόσμο, όλα τα αποτελέσματα, αυτά που βλέπουμε, αυτή την πρόοδο του κόσμου, δεν είναι από τους μαθητές που έχουν το προνόμιο να επιλέγουν τα καλύτερα Πανεπιστήμια και τα καλύτερα Σχολεία. Βγαίνουν από τα σχολεία της δημόσιας παιδείας, παγκόσμια.
Αλλά από την άλλη πρέπει να παραδεχθούμε, και δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί, όλοι μας έχουμε την ευθύνη μας, χρειάζεται να αναβαθμίσουμε την Παιδεία του τόπου μας. Και μια και μιλούμε για μεταρρυθμίσεις, αυτό που έχει σημασία και προτεραιότητα είναι να κάνουμε τις αναγκαίες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Είναι η καλύτερη επένδυση στον τόμο η μεταρρύθμιση στην Παιδεία.
Οι κρίσεις για εμένα είναι μεγάλη ευκαιρία. Είναι μέσα από τις κρίσεις που βρίσκουμε λύσεις. Όχι με το να συζητούμε τα προβλήματα ή το τι μας οδήγησε στην κρίση. Αλλά για να δείχνουμε τις αρετές μας να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα.
Η πρόταση του ΠτΔ με πολύ αντικειμενικότητα της 23ης Αυγούστου είναι σαφέστατα πάρα πολύ βελτιωμένη με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία πάρθηκε στις 4ης Ιουλίου.
Δεν θα σχολιάσω γιατί απορρίφθηκε. Γιατί ήταν και αποτέλεσμα συνδιαβούλευσης, 3.5 ώρες, μετά που προηγήθηκε άλλη συνάντηση με τον ΠτΔ στις 27 Ιουλίου.
Είπα δεν είμαι εδώ για να βάζω λάδι στην φωτιά. Ο ρόλος μας είναι να βοηθούμε να εξομαλύνεται η κατάσταση. Και τι έχουμε. Δικαίως ο ΠτΔ και η κυβέρνηση, μετά την απόρριψη, είπε αφού απορρίψατε μια σαφέστατα βελτιωμένη πρόταση αποσύρεται από το τραπέζι και εφαρμόζονται οι αποφάσεις οι πολύ πιο δύσκολες που πάρθηκαν στις 4 Ιουλίου.
Θα κάνω μια δημόσια έκκληση.
Με πολύ ταπεινότητα πρώτα προς τον ΠτΔ και την κυβέρνηση μας. Έκανε ότι μπορούσε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Την πρόταση της 23ης Αυγούστου είναι παράκληση μας, ως δείγμα επιπρόσθετης θέλησης να βρούμε λύση, να επανέλθει στο τραπέζι. Και αυτό που θα εφαρμοστεί να μην είναι τα μέτρα της 4ης Ιουλίου αλλά η σαφέστατα βελτιωμένη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυτή να έχει ισχύ μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Την ίδια ώρα από σήμερα εντατικός διάλογος για τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί με τον Πρόεδρο ότι πρέπει να τύχουν σημαντικής συζήτησης για να βρούμε λύσεις. Όπως τον εξορθολογισμό του συστήματος απαλλαγών, το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των μαθητών, την ασφάλεια και υγεία, τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών για βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων, τα ταμεία προνοίας των εισερχομένων εκπαιδευτικών, τα προγράμματα δράσης κοινωνικής ένταξης, να μην τα διαβάζω όλα. Όσα συμφωνήθηκαν στην σύσκεψη και επιπρόσθετα όποιος έχει ιδέες να βάλει στο τραπέζι για περαιτέρω αναβάθμιση της παιδείας μας .
Να βγάζουμε μαθητές που να νοιώθουμε περήφανοι για τα παιδιά μας, αλλά ταυτόχρονα είναι ουσιαστικό ο δάσκαλος και ο καθηγητής να είναι περήφανος και αξιοπρεπής. Αν δεν έχεις περήφανο και αξιοπρεπή δάσκαλο δεν μπορείς να έχεις αξιοπρεπείς και περήφανους μαθητές. Όλα, και τι μαθαίναμε στα σχολεία και τι μαθαίνουμε στα παιδιά μας. Τι διδάσκει ο δάσκαλος και ο καθηγητής στην τάξη τους μαθητές του;
Όχι ακρότητες.
Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, διάλογος, συνεννόηση, συνδιαβούλευση, λογική μετριοπάθεια. Αυτά είναι που μας έμειναν από τα σχολεία. Δεν θυμάμαι εκείνες τις δύσκολες φόρμουλες της άλγεβρας και της χημείας ή τα ολοκληρώματα της έκτης τάξης του Πρακτικού. Δεν θυμάμαι τίποτα. Θυμάμαι αυτά που σας έχω πει. Να σέβομαι, να εκτιμώ, να είμαι αξιοπρεπής. Να προσπαθώ μέσα από τον διάλογο να βρίσκω λύσεις. Αυτά πρέπει να τα αποδείξουμε στην πράξη.
Και καλώ και τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Να ανασταλούν οι οποιεσδήποτε σκέψεις για οποιαδήποτε μέτρα, μέχρι το τέλος του χρόνου. Παραπόδας όλοι τα ξίφη. Για δυόμιση τρεις μήνες, ως το τέλος του χρόνου.
Εγώ είμαι αισιόδοξος, είμαι βέβαιος, θα βρούμε λύσεις. Και στην περίπτωση που δεν θα βρούμε, χρόνο έχουν και για απεργίες και για μέτρα για βδομάδες, για μήνες.
Αναστολή όλων αυτών των μέτρων, να εφαρμοστεί η απόφαση με την έκκληση που κάναμε στον Πρόεδρο και εύχομαι και ευελπιστώ πως ακόμα μια φορά θα δείξει η κυβέρνηση την καλή της θέληση και ο ίδιος ο ΠτΔ και να δώσουμε χρόνο, τρεις μήνες στον διάλογο που όλοι θέλουμε. Και στους τρεις μήνες, όχι μόνο διάλογο αλλά απτά πραγματιστικά και ουσιαστικά μέτρα για αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Και κλείνοντας, να πω κάτι που το νοιώθω. Αυτός ο τόπος πέρασε δυσκολίες, περάσαμε τουρκική εισβολή προσφυγιά, χάσαμε τα πάντα, σταθήκαμε στα πόδια μας. Πριν πεντέμισι χρόνια η Κύπρος δεν ήταν ένα βήμα προ της χρεοκοπίας, ήταν σχεδόν χρεοκοπημένη. Σηκώσαμε τα μανίκια, αριστεροί, δεξιοί, εργάτες, εργαζόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί, συντεχνίες, κόμματα, βουλές, κυβερνήσεις. Ξανασταθήκαμε στα πόδια μας. Ακόμα και πριν μερικές βδομάδες τις κρίσιμες ημέρες του Συνεργατισμού. Να μην βρούμε λύση και να μην δώσουμε λογική δυο μήνες, ως το τέλος του χρόνου. Είμαστε ήδη στον Σεπτέμβριο.
Να βρούμε λύση. Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που θα ήθελε, εκατόν είκοσι περίπου χιλιάδες μαθητές μας, και οι μαθητές δεν είναι παιδιά όλων των υπολοίπων, τα οποιαδήποτε μέτρα θα έχουν αντίχτυπο και στα παιδιά των εκπαιδευτικών. Γιατί εκτός από εκπαιδευτικοί είναι και γονείς.
Και κάτι τελευταίο και κλείνω. Στην προσπάθεια του ο ΠτΔ να βελτιώσει τις προτάσεις και εισακούοντας και κάποιες απόψεις μέσα από τον διάλογο, μίλησε και για κάποιες οικονομικές αναβαθμίσεις. Έχω αντιληφθεί ότι αυτό πλήγωσε, με αυτή την αντίληψη την λανθασμένη που δημιουργήθηκε, ότι είναι ένας αγώνας περί χρημάτων. Όπως είπα και προηγουμένως, στο σχολείο πέραν των άλλων έμαθα και ένα πράγμα, των ου περί χρημάτων τον αγώνα. Και αισθάνομαι το πώς μπορεί να νοιώθει ένας εκπαιδευτικός.
Είναι αυτό το ζήτημα που έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια και την περηφάνια αυτού του δάσκαλου και του καθηγητή, βεβαίως στους δυο-τρεις μήνες, που αν εισακουστεί η πρότασή μας θα ξεκινήσει ο εντατικός διάλογος θα επαναξιολογηθεί.
Ερώτηση:
Κύριε Νεοφύτου, οι εκπαιδευτικοί λίγο πολύ κατηγορήθηκαν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο συμμετέχουν σε εκδηλώσεις «σπονσαριζόμενες» από κόμμα τις αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα φωτογράφισε το ΑΚΕΛ. Εσείς θεωρείτε ότι είναι σοβαρή ρητορική από πλευράς προεδρικού;
Απάντηση:
Να προσπαθούμε, την ώρα που με καλή πρόθεση προσπαθούμε να εκτονώσουμε την κατάσταση, να επαναφέρουμε ένταση. Με ξέρετε πολύ καλά. παράλληλα υπήρξαν και άλλες προκλήσεις που αφορούσαν την κυβέρνηση ότι δεν θέλει διάλογο. Με πολύ σεβασμό θα έλεγα και δεν προκάλεσα ποτέ, δεν μπορεί συγκεκριμένο κόμμα να μιλά για έλλειψη διαλόγου και αναφέρομαι στους συναδέλφους που ζητώ και τη δική τους στήριξη, το ΑΚΕΛ να μιλά για έλλειψη διαλόγου. Να ενθυμίσω, γιατί δεν αναμένω ότι όλοι θα θυμούνται τα πάντα, στις 7 Νοεμβρίου του 2012 όταν υπογράφηκε το μνημόνιο από την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και προστίθετο καθολικά και στις δεκατέσσερις χιλιάδες των εκπαιδευτικών ακόμα μια ώρα επιπρόσθετου χρόνου προηγήθηκε οποιοσδήποτε διάλογος; Αλλά ας μείνουμε ως εδώ. Ας δούμε μπροστα.
Ερώτηση: Μια διευκρίνιση σε σχέση με την πρόταση σας. Στο σκέλος που απευθύνεται προς την κυβέρνηση, ουσιαστικά η αναφορά σας είναι να εφαρμοστεί μονομερώς από την κυβέρνηση για το τρίμηνο αυτό που είχε συμφωνηθεί στο Προεδρικό τις 23.8;
Απάντηση: Η έκκληση είναι διπλή. Από την μια στην Κυβέρνηση και στον ΠτΔ η πρόταση της 23ης Αυγούστου να επανέλθει και αυτή να εφαρμοστεί αντί η πιο προχωρημένη της 4ης Ιουλίου αλλά παράλληλα και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για 2μίση - 3 μήνες να μπούμε σε ένα εντατικό διάλογο υπό αυτή την προϋπόθεση. Και η οποιαδήποτε λήψη μέτρων, αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα αν δεν καρποφορήσει αυτός ο χρόνος των 2μίση – 3 μηνών που με καλή θέληση θα μπούμε όλοι στον διάλογο. Χρόνος υπάρχει, βδομάδες , μήνες, χρόνια υπάρχουν για να κάνουμε απεργίες και να λαμβάνουμε μέτρα. Είπα παρά πόδας τα ξίφη για 2μίση μήνες.
Ερώτηση: Πρόεδρε όσον αφορά την απαίτηση των εκπαιδευτικών για παραίτηση του Υπουργού ποια η άποψη σας;
Απάντηση: Κατανοώ και εσάς τους λειτουργούν να βγάλετε είδηση, να βγάλετε «ατάκα». Εδώ πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Θέλετε να μου πείτε ότι δεν είναι τα θέματα Παιδείας δεν είναι το δημόσιο σχολείο και τα θέματα είναι προσωπικά; Δεν θέλω να το πιστέψω ότι δημιουργείται αυτή η κρίση θέτοντας προσωπικά ζητήματα.
Λευκωσία, 29 Αυγούστου 2018