Διάσκεψη Τύπου
Φέτος η Κύπρος επλήγην ανεπανόρθωτα από την ανομβρία με αποτέλεσμα πολλές κοινωνικές ομάδες του λαού μας να βρίσκονται σε δυσμενή θέση αλλά και ταυτόχρονα να υπάρχουν και φυσικές καταστροφές.


Εξαιτίας αυτών των θλιβερών και τραγικών γεγονότων για την πατρίδα μας, της ανομβρίας και της λειψυδρίας, από τα τέλη Μαΐου προβήκαμε σε επανειλημμένες κινήσεις τόσο προς την ευρωπαϊκή επιτροπή όσο και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτώντας όπως Δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ και Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ κ. Λευτέρη Χριστοφόρου για την ανομβρίαη Κύπρος θεωρηθεί ανομβριόπληκτη περιοχή και με αυτό τον τρόπο να στηριχθεί από τα ταμεία αλληλεγγύης της Ε.Ε.


Προς τον σκοπό αυτό είχα συνάντηση με τον επίτροπο Γεωργίας κ. Phil Hogan Αρχές Ιουνίου που υπήρξε σαφής δέσμευση και υπόσχεση ότι θα στηριχθεί η Κύπρος προς την κατεύθυνση αυτή.


Ταυτόχρονα και από τον υπουργό Γεωργίας κ Κώστα Καδή υπήρξε άμεση κινητοποίηση και από τα τέλη Ιουλίου απεστάλη μια πολυσέλιδη μελέτη τεκμηριωμένη, που αποδεικνύει ότι η Κύπρος υφίσταται τεράστιο πλήγμα από την κλιματική αλλαγή αλλά και γιατί η Κύπρος είναι μια ξηροθερμική χώρα που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές όσον αφορά την ανομβρία ιδιαίτερα ο γεωργοκτηνοτροφικό τομέας, απαιτώντας όπως υπάρξει άμεση και διαρκής στήριξη από την Ε.Ε. μέσα στα πλαίσια του ταμείου αλληλεγγύης.


Κατά τον ίδιο και ανάλογο τρόπο εμείς εντείνουμε τις προσπάθειες μας, ήδη απέστειλα και σχετική επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την ερχόμενη Τετάρτη 29 Αυγούστου θα θέσω το θέμα στην επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου όπου είμαι μέλος και θα απαιτώ στήριξη της Κύπρου εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών αλλά και εξ αιτίας του ότι η Κύπρος υφίσταται άνευ προηγουμένου ζημιές από την ανομβρία με αποτέλεσμα οι γεωργοκτηνοτρόφοι μας να βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.


Πιστεύω ότι μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε έχουμε την δυνατότητα να διεκδικούμε να απαιτούμε και να κερδίζουμε αυτά τα οποία λογικά οφείλει η Ε.Ε να μας αποδώσει ως χώρα μέλος της Ε.Ε.


Συνεχίζουμε εντατικά τις προσπάθειες μας σε συντονισμό με το υπουργείο γεωργίας που με πολύ τεκμηριωμένο, μελετημένο και έντονο τρόπο έθεσε το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής την κυρία Corina Creţu.


Θεωρώ ότι μετά από συναντήσεις που θα διευθετήσω ξανά μαζί τους ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα από την Ε.Ε ούτως ώστε οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι αλλά και η ύπαιθρος ευρύτερα να στηριχθεί μέσα στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.


Λευκωσία, 23 Αυγούστου 2018


 

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι