ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΣΥ


Η νέα αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου από τον διεθνές αναγνωρισμένο οίκο αξιολόγησης Moody’s επιβεβαιώνει την πρόοδο της οικονομίας.


Είναι η τρίτη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος οίκος προβαίνει σε αναβάθμιση της οικονομία μας. Πρόκειται για τους ιδίους οίκους οι οποίοι στο παρελθόν μας προειδοποιούσαν για τις συνέπειες που θα είχαν οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί του κράτους τα χρονιά προ της κρίσης. Προειδοποιήσεις οι οποίες δυστυχώς αγνοήθηκαν με αποτέλεσμα να βιώσουμε τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.


Η ορθότητα των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη επιβεβαιώνεται ξανά. Κάτι που δεν αφορά μόνο στις αξιολογήσεις των οίκων αλλά και τις αγορές οι οποίες με τη στάση τους δείχνουν να εμπιστεύονται τις προοπτικές της οικονομίας της χωράς μας η οποία σήμερα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Μείωση του κόστους δανεισμού της χωράς μας σημαίνει περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για το κράτος κάτι που ενισχύει την προσπάθεια υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης.


Σημειώνεται ότι η χθεσινή αναβάθμιση των Moody’s γίνεται χρονικά μετά τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα του Συνεργατισμού. Στην έκθεση τους ο οίκος Moody’s κάνει λόγο για συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου η οποία όπως προσθέτει έχει καταφέρει να έχει μειώσει σημαντικά τους συστημικούς κινδύνους που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα. Η αύξηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος για το πρώτο εξάμηνο του 2018, όπως ανακοινώθηκε χθες από την στατιστική υπηρεσία προσθέτει στην αξιοπιστία και στην καλύτερη θωράκιση της χώρας μας απέναντι σε προβλεπτούς και απρόβλεπτους κινδύνους.


Προκλήσεις υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χρειάζεται να αντιμετωπιστούν και να μειωθούν. Χρειάζεται επισης να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Με την ίδια σοβαρότητα χρειάζεται να συνεχίσουμε για να θωρακίσουμε περαιτέρω την οικονομία και να μπορέσουμε μέσα από συνετές πολιτικές να δώσουμε ακόμα περισσότερα στην κοινωνία.


Γραφείο Τύπου & ΜΜΕ
Λευκωσία, 28 Ιουλίου 2018

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι