Ο διορισμός και η αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να διεξάγει διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό είναι μια σημαντική εξέλιξη.


Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα που απαιτείται να γίνει ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Ένα βήμα, το οποίο εκκρεμούσε εδώ και μήνες αφού η Τουρκία, μέχρι χθες, δεν έδιδε την συγκατάθεσή της για τον διορισμό της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις των δυο πλευρών αλλά και των τριών εγγυητριών δυνάμεων.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητα αλλά και την αποφασιστικότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό, με το πλαίσιο Γκουτέρες να αποτελεί την βάση για συζήτηση με στόχο την επίτευξη λύσης στις παραμέτρους των ψηφισμάτων του Σ.Α. ΟΗΕ αλλά και των ευρωπαϊκών αρχών.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επαναλαμβάνει την στήριξή του στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και σημειώνει ότι η επανέναρξη των συνομιλιών είναι η πρώτη προτεραιότητα, διότι μόνο μέσα από τον διάλογο με στόχο μια βιώσιμη λύση, χωρίς εγγυήσεις, μπορούν να αποτραπούν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και να καταστεί η Κύπρος «ένα φυσιολογικό κράτος» (όπως είναι και η θέση του ΓΓ ΟΗΕ), προς όφελος όλων των Κυπρίων.


Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Κόμματος αρκετές φορές, θεωρούμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αξιοποιηθεί παραγωγικά και ωφέλιμα -και ελπίζουμε ότι και η Τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και η Άγκυρα θα καλωσορίσουν τον διορισμό της κα Λουτ με αυτή την προσέγγιση- έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατό στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & MME ΔΗΣΥ
Λευκωσία, 04 Ιουλίου 2018

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι