Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει τις αναφορές στο «κείμενο Συμπερασμάτων της ΕΕ για την Τουρκία» τόσο ως προς το εθνικό μας θέμα και την στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στα πλαίσια των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών όσο και ως προς την ανάδειξη των ευθυνών της Τουρκίας κυρίως ως προς τις εξωτερικές πτυχές του κυπριακού που αφορούν την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.


Πρόκειται ουσιαστικά για άλλη μια επιβεβαίωση, τώρα από πλευράς ΕΕ, ότι η Άγκυρα βαρύνεται με την ευθύνη για την μη πρόοδο τόσο στην «Σύνοδο για την Κύπρο» στο Κρανς Μοντανά –όπου παρούσα ήταν και η ίδια η ΕΕ- όσο και μετέπειτα.


Σημαντική είναι και η αναφορά ότι η Τουρκία πρέπει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία όπως επίσης και η ρητή αναφορά για την ανάγκη σεβασμού από μέρους της Τουρκίας, της κυριαρχίας επί των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου των κρατών μελών, καθώς και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η έρευνα και η εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.


Ιδιαίτερη πολιτική σημασία έχει παράλληλα και η αναφορά στο Κείμενο Συμπερασμάτων ότι ενόσω η Τουρκία απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες δεν θα προχωρήσουν στην εξέταση του ανοίγματος κανενός νέου κεφαλαίου και ούτε θα υπάρξει συνέχιση των εργασιών για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.


Γενικότερα, πρόκειται για Κείμενο Συμπερασμάτων το οποίο για πρώτη φορά προβαίνει σε τόσο ξεκάθαρες και αυστηρές προειδοποιήσεις και υποδείξεις προς την Τουρκία, τόσο ως προς τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ αλλά και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι αυτές θα ληφθούν υπόψη, διότι άλλωστε η παραμονή της Άγκυρας σε ευρωπαϊκή τροχιά είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων και κυρίως είναι η οδός, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του κυπριακού.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & MME ΔΗΣΥ
Λευκωσία, 27 Ιουνίου 2018

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι