Παρέμβαση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη

στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

 


Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες,


Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, προκλήσεις τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τη χώρα μου.


Προκλήσεις που απαιτούν απαντήσεις, και για μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η μόνη καθαρή απάντηση είναι: Περισσότερη Ευρώπη. Περισσότερη Ευρώπη για τα κοινά προβλήματα και περισσότερη Ευρώπη για τις προκλήσεις που κάθε χώρα αντιμετωπίζει ξεχωριστά. Περισσότερη Ευρώπη σημαίνει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Περισσότερη Ευρώπη σημαίνει να έχουμε τη θέληση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με όραμα και με εποικοδομητικό και τολμηρό τρόπο, προς το συμφέρον της παρούσας και των μελλοντικών γενεών.


Οραματίζομαι μια Ευρωπαϊκή Πολιτική Ένωση, όπου η Ένωση και τα κράτη μέλη θα ασκούν περισσότερες εξουσίες συλλογικά. Η ΕΕ πρέπει στα χρόνια που ακολουθούν να μεταρρυθμιστεί ριζικά, εάν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις δομικές και δημογραφικές προκλήσεις, καθώς και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Είναι αναγκαίο με συγκεκριμένα μέτρα να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της ενιαίας αγοράς, να θέσουμε τέρμα στον εξτρεμισμό προσφέροντας πραγματικά οφέλη στους πολίτες μας.


Ως υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του Φεβρουαρίου 2013, αντιμετωπίζω δύο σημαντικές προκλήσεις: Να επανενώσω τη χώρα μου και να οδηγήσω την Κύπρο στην έξοδο από την οικονομική κρίση και προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης και ανάπτυξης των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και στις δύο προκλήσεις η απάντηση είναι πράγματι, επαναλαμβάνω, περισσότερη Ευρώπη.


Για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαίο να αλλάξουμε την κατεύθυνση προς την οποία η χώρα οδηγείται κατά τα τελευταία χρόνια. Οι προτεραιότητες μου είναι να δημιουργήσω νέες θέσεις εργασίας και να επαναφέρω την Κύπρο στην καρδιά της Ευρώπης.


Το κυπριακό πρόβλημα, ένα καθ΄ εαυτόν ευρωπαϊκό πρόβλημα, βρίσκεται σε αδιέξοδο και χρειάζεται ένα νέο σχέδιο δράσης με περισσότερη εποικοδομητική ευρωπαϊκή συμβολή. Η Κύπρος χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική και χρειάζεται νέες επενδύσεις. Η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις και οι επενδύσεις προϋποθέτουν μια κυβέρνηση η οποία θα προσφέρει μια περισσότερο ευρωπαϊκή κατεύθυνση, κίνητρα, μακροοικονομική σταθερότητα και πορεία δράσης. Διότι δεν είναι ούτε ηθικά σωστό αλλά ούτε και οικονομικά λογικό να συνεχίζουμε να δαπανούμε περισσότερα από όσα παράγουμε και να φορτώνουμε το βάρος αυτό στην επόμενη γενιά.


Για να επιτευχθούν αυτά η Κύπρος χρειάζεται έναν Πρόεδρο ο οποίος μπορεί να ενώνει δυνάμεις τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κύπρο, χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Η Κύπρος χρειάζεται ηγεσία που θα παράγει έργο και θα συνενώσει τον λαό και τη βουλή. Η Κύπρος χρειάζεται έναν Πρόεδρο με ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη και στον κόσμο.


Το 1974 η Κύπρος υπέστη μια μεγάλη καταστροφή αλλά κατορθώσαμε να ορθοποδήσουμε με σκληρή δουλειά, ενότητα και αλληλεγγύη. Η Κύπρος έχει αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πρώτη φορά από τότε που έγινε κατορθωτή η ένταξή της στην ΕΕ. Πριν δέκα χρόνια αυτό ήταν μόνο ένα όραμα. ΄Ενα όραμα που έγινε πραγματικότητα κάτω από την ηγεσία του ιδρυτή του κόμματός μας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος είχε καθορίσει την πορεία, κατηύθυνε τη διαδρομή και τελικά εξασφάλισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.


Αυτή είναι η Κύπρος στην οποία πιστεύω. Μια Κύπρος που επιτυγχάνει. Η υπόσχεσή μου προς τον λαό μας είναι ότι θα τον κάνω ξανά περήφανο και ότι θα προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στην επόμενη γενιά.


Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζω ότι σ’ αυτόν τον αγώνα ο λαός της Κύπρου και εγώ θα έχουμε στο πλευρό μας το ΕΛΚ και γι’ αυτό σας ευχαριστώ δημοσίως.


Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ θερμά.

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι