Ομιλία Νίκου Αναστασιάδη στη Διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ


Φίλε Πρόεδρε,


Κυρίες και κύριοι,


Φίλες και φίλοι,


Είναι με ιδιαίτερη τιμή που απευθύνομαι σήμερα στο ανώτατο συλλογικό όργανο του Δημοκρατικού Κόμματος. Και θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες που μου δίνετε την ευκαιρία, σε αυτή την κρίσιμη και καθοριστική για την πατρίδα μας περίοδο να μοιραστώ μαζί σας τις απόψεις και τις θέσεις μου που αφορούν τη μεταξύ μας συνεργασία αλλά και το μέλλον του τόπου μας.


Ταυτόχρονα, νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω και ενώπιον σας το σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφω απέναντι στην ιστορία, τους αγώνες και τα επιτεύγματα του ΔΗΚΟ.


Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη σημαντική συνεισφορά του Δημοκρατικού Κόμματος και του ιστορικού του ηγέτη Σπύρου Κυπριανού στην αναγέννηση της οικονομίας μετά την εισβολή του 1974. Όπως και κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει και την ανεκτίμητη συμβολή του κόμματος και της Κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου στο νοικοκύρεμα της οικονομίας και την χωρίς δυσκολίες ένταξη της Κύπρου στο Ευρώ.


Μπορεί να μας χώρισαν διαφορές στη διαχείριση του εθνικού θέματος, ποτέ όμως δεν υπήρξε αμφισβήτηση του πατριωτισμού και των αγώνων τους για διάσωση του ελληνισμού και της Κύπρου μας.


Φίλες και φίλοι,


Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι διανύουμε μια περίοδο που ο τόπος, η κοινωνία και ο κάθε πολίτης βιώνουν εκβιαστικά διλήμματα και προκλήσεις που αφορούν την εθνική μας επιβίωση και η οποία δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού μας συστήματος.


Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, ο κάθε ένας από εμάς αλλά και όλοι μαζί έχουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη για το μέλλον της πατρίδας μας.


Θέλω να είμαι μαζί σας απόλυτα ειλικρινής. Έχω πλήρη επίγνωση ότι η στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος στην υποψηφιότητα μου δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Κατανοώ ότι αποτελεί για πολλούς από εσάς υπέρβαση. Αποτελεί υπέρβαση γιατί στο παρελθόν υπήρξε μια περίοδος διαφορετικών προσεγγίσεων, ιδιαίτερα σε πολιτικές που αφορούν την εθνική μας υπόθεση.


Μια περίοδος έντονη κατά την οποία επικράτησε η πόλωση και η δημιουργία αχρείαστων συχνά αντιπαραθέσεων. Αντιπαραθέσεις που ενίοτε ξέφευγαν από το πολιτικό πεδίο και κατέληγαν να είναι προσωπικές.


Αντιλαμβανόμενοι όμως την κρισιμότητα των στιγμών επιζητήσαμε αυτή την ύστατη ώρα την κοινή δράση για ένα καλύτερο μέλλον. Αναζητήσαμε μέσα από ένα μακρύ, απόλυτα ειλικρινή και ουσιαστικό πολιτικό διάλογο τις προγραμματικές εκείνες συγκλίσεις που θα μπορούν να μας οδηγήσουν σε έξοδο από το αδιέξοδο αλλά και που δημιουργούν προοπτική και δίνουν ελπίδα.


Οφείλω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση να σημειώσω, πως μέσα από το μακρύ αυτό διάλογο και τα πολλά έγγραφα που έχουν ανταλλαγεί, διαφάνηκε η πλήρης σχεδόν ταύτιση των βασικών θέσεων μεταξύ των κομμάτων μας. Οι συνθήκες, τα δεδομένα και οι εποχές είναι άλλωστε πολύ διαφορετικές από αυτές που δημιούργησαν την μεταξύ μας πολιτική αντιπαράθεση στο παρελθόν.


Αποτελεί κοινή μας πεποίθηση ότι το εθνικό μας πρόβλημα είναι ζήτημα φυσικής και εθνικής επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού και είναι υπόθεση όλων. Γι’ αυτό άλλωστε έχω πολλές φορές δηλώσει, και αυτό επαναλαμβάνω και σήμερα ενώπιον σας, ότι οι ώμοι κανενός Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατό να σηκώσουν το βάρος και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος.


Ο Πρόεδρος που θα επιλέξει την οδό του ετσιθελισμού, του δογματισμού και της επιβολής αντί της συλλογικής διαχείρισης, αντί της διαβούλευσης και αντί της ενότητας, όχι μόνο δεν θα επιτύχει την επίλυση του Κυπριακού, αλλά θα είναι αυτός που θα βάλει ταφόπλακα στην όποια προοπτική λύσης. Θα είναι ο Πρόεδρος που θα οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση και την τουρκοποίηση της μισής μας πατρίδας. Θα είναι αυτός που θα καταδικαστεί από την ιστορία. Και εγώ δεν είμαι διατεθειμένος ούτε να διαδραματίσω αυτό το ρόλο ούτε να υποστώ τις συνέπειες από ένα ανάλογο ρόλο.


Φίλες και φίλοι,


Στον μεταξύ των αντιπροσωπειών μας διάλογο τους περασμένους μήνες, δεν αναλωθήκαμε στις επαναλήψεις των συνθημάτων και των λόγων. Καταβάλαμε μια ειλικρινή προσπάθεια για να οικοδομήσουμε αλλά και να θεσμοθετήσουμε τη συλλογικότητα και ένα αρραγές μέτωπο εθνικής σωτηρίας.


Για αυτή την προσπάθεια νιώθω έντονα την ανάγκη να εκφράσω και σήμερα τις θερμότερες των ευχαριστιών μου τόσο στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μάριο Καρογιάν, στην ηγεσία, αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συντριπτικά επικύρωσε το προτεινόμενο πρόγραμμα διακυβέρνησης.


Την ίδια ώρα νοιώθω όμως και την ανάγκη να εκφράσω για ακόμη μια φορά τον απόλυτο σεβασμό μου στις όποιες διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις υπήρξαν σε σχέση με τη στήριξη μου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας.


Από εμένα εξαρτάται να ξεπεραστούν οι όποιες επιφυλάξεις υπήρξαν ή υπάρχουν και σας βεβαιώ ότι θα ξεπεραστούν γιατί είμαι αποφασισμένος με συνέπεια να τιμήσω μέχρι και το τελευταίο γιώτα τα όσα έχουμε συμφωνήσει.


Αναμφίβολα πρώτιστο μέλημα και κύρια προτεραιότητα όλων μας παραμένει η διαχείριση της Εθνικής μας υπόθεσης. Παραμένει η προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει τη χώρα μας και θα μας απαλλάσσει από την κατοχή.


Και είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που η κύρια προσπάθεια μεταξύ των κομμάτων μας επικεντρώθηκε στην εξεύρεση συγκλίσεων και στη θεσμοθέτηση και διασφάλιση της συλλογικής διαχείρισης του Κυπριακού.


Διαβουλευόμενοι με την ηγεσία του ΔΗΚΟ δεχθήκαμε βασικές θέσεις των αρχών και του δικού τους οράματος για την πατρίδα, με τις οποίες ουδόλως διαφωνούμε. Θέσεις οι οποίες με ακρίβεια εκφράζονται μέσα από όλα τα συμφωνηθέντα έγγραφα αλλά και την υιοθέτηση της πολιτικής διακήρυξης των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για το Κυπριακό.


Καταφέραμε μέσω συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων να συνδιαμορφώσουμε κοινές θέσεις και συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που αφορούν όλες τις πτυχές διαχείρισης του Κυπριακού. Που καθιερώνουν μια νέα εθνική πολιτική που όλοι δεσμευόμαστε να υπηρετούμε.


Συμφωνήσαμε στη σύσταση του Συμβουλίου Αρχηγών που θα ευρίσκεται σε διαρκή σύνοδο και θα ενημερώνεται ανελλιπώς τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από το συνομιλητή για την πρόοδο του διαλόγου επί του Κυπριακού Προβλήματος.


Καθιερώσαμε επίσης την προδιαβούλευση για να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε πρόταση κατατίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών θα είναι προϊόν του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του συνομιλητή και των Αρχηγών των κομμάτων.


Συμφωνήσαμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέρχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα ή εκτάκτως εάν τούτο κρίνεται αναγκαίο, είτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Αρχηγών. Οι δε αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου ή οι κοινές θέσεις κομμάτων που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος σε ποσοστό 75% θα θεωρούνται δεσμευτικές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Παράλληλα, θα συσταθούν υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου οι οποίες με την συμβολή και εμπειρογνωμόνων θα ετοιμάζουν εισηγήσεις προς το Εθνικό Συμβούλιο για το κάθε ένα από τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια.


Προς διασφάλιση της από κοινού διαχείρισης του εθνικού μας θέματος έχουμε συμφωνήσει στον διορισμό κοινά αποδεκτού διαπραγματευτή ο οποίος θα είναι υπόλογος στον Πρόεδρο και στο Συμβούλιο Αρχηγών.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως Αρχηγός της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας θα συναντάται όταν τούτο κρίνεται επιβεβλημένο με τον Αρχηγό της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Πριν όμως από κάθε ανάλογη συνάντηση θα λαμβάνεται υπόψη η εισήγηση του συνομιλητή και η γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών.


Παράλληλα θα γίνει επεξεργασία με συλλογικό και επιστημονικό τρόπο ενός συνολικού πλαισίου λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την απαλλάσσει από την κατοχή και τον εποικισμό. Ενός πλαισίου λύσης που θα βασίζεται μεταξύ άλλων στις αποφάσεις του ΟΗΕ, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων.


Η ετοιμασία του πλαισίου προτάσεων θα γίνει προ της έναρξης της όποιας νέας διαπραγμάτευσης για λύση του κυπριακού και θα άρει οριστικά τις όποιες ανησυχίες για επαναφορά σχεδίων που απορρίφθηκαν από το λαό. Θα επιτρέψει την ενότητα και τη συστράυτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του λαού γύρω από κοινούς στόχους.


Ταυτόχρονα και θα μας δώσει τη δυνατότητα να προβάλουμε με πειστικότητα την επιθυμία της πλευράς μας για λύση ενώ την ίδια ώρα, μέσα από τις προτάσεις μας θα ανακαλούνται και οι όποιες ανεπιθύμητες δεσμεύσεις του παρελθόντος.


Και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα σαφής και συγκεκριμένος. Οι προτάσεις και οι προσφορές που υποβλήθηκαν κατά τον τελευταίο κύκλο συνομιλιών από την πλευρά μας ή οι συγκλίσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού θα αποσυρθούν.


Οι λεγόμενες συγκλίσεις, όπως για παράδειγμα η εκ περιτροπής προεδρία, η παραμονή μεγάλου αριθμού εποίκων, και η πρόταση για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αρχές. Απορρίπτονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και δεν θα περιλαμβάνονται στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.


Αποτελεί επίσης κοινή πεποίθηση με το Δημοκρατικό Κόμμα ότι η σημερινή μορφή των συνομιλιών έχει αποτύχει. Ότι ο νέος κύκλος συνομιλιών θα πρέπει να είναι ουσιαστικός και θα πρέπει να δημιουργεί την προοπτική της επιτυχούς κατάληξης, αφού μια ενδεχόμενη νέα αποτυχία μπορεί να σημάνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.


Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο συμφωνήσαμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο, αφού μελετήσει όλες τις παραμέτρους θα έχει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για έναρξη νέου κύκλου διάλογου. Ταυτόχρονα, η όποια νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει την ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε. και να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις όποιες προτάσεις θα καταθέτει η άλλη πλευρά.


Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας αλλά και διακυβέρνησης αποτελεί επίσης και ο συντονισμός των συνεργαζομένων κομμάτων σε όλα τα επίπεδα. Σε επίπεδο κυβέρνησης, βουλής, αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό και έχουμε συμφωνήσει τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας συντονισμού μεταξύ των δύο κομμάτων με τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την συνεχή διαβούλευση και ενημέρωση των κομμάτων σε όλα τα επίπεδα.


Απόλυτη ταύτιση στις θέσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των κομμάτων μας σημειώθηκε και στην ανάγκη για επαναπροσδιορισμό και στην χάραξη μιας πραγματικά αξιόπιστης και ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής. Κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.


Μιας Πολιτικής που δεν θα διακρίνεται από τις ιδεοληψίες και τον δογματισμό της παρούσας κυβέρνησης αλλά θα λαμβάνει υπόψη το διεθνές περιβάλλον. Θα αξιοποιεί καλύτερα τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε και να εκμεταλλεύεται το νέο γεωστρατηγικό της ρόλο.


Η νέα κυβέρνηση δεν θα διακατέχεται από αντι-Ευρωπαϊκά σύνδρομα. Θα επιδιώξουμε την αξιόπιστη, ισότιμη και συνεπή συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους πυλώνες, πολιτικές και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας της Ε.Ε.


Θα υποβάλουμε άμεσα αίτηση για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και θα οικοδομήσουμε καλύτερες σχέσεις με το ΝΑΤΟ.


Ταυτόχρονα, θα επιδιώξουμε σύναψη συμμαχιών με χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία, και την εμβάθυνση σχέσεων με χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε σημαντικά κέντρα αποφάσεων


Όλοι μας συνειδητοποιούμε ότι με την εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη αλλά και με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή η Κύπρος αποκτά ένα νέο γεωστρατηγικό ρόλο.


Ο ρόλος αυτός θα πρέπει να τύχει της κατάλληλης αξιοποίησης με κινήσεις που θα επιτρέψουν την οικοδόμηση συμμαχιών και τη διασύνδεση των συμφερόντων ισχυρών κρατών με την εξυπηρέτηση των δικών μας εθνικών συμφερόντων.


Ο επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής μας πολιτικής δεν θα παραγνωρίζει φυσικά τις μέχρι σήμερα άριστες σχέσεις μας με σημαντικά κράτη όπως τη Ρωσία και δεν θα διαταράσσει τις σχέσεις με άλλες παραδοσιακά φιλικές χώρες.


Φίλες και φίλοι,


Γνωρίζετε την πολιτική μου πορεία όπως γνωρίζετε εξ’ ίσου καλά πως ποτέ δεν έκρυψα αυτά που πιστεύω. Στήριξα με παρρησία τις θέσεις και απόψεις μου αναλαμβάνοντας πάντοτε τις ευθύνες μου. Χωρίς υπολογισμό του πολιτικού κόστους.


Δεν μεταλλάσσομαι και δεν θα μεταλλαχθώ ποτέ αγαπητές φίλες και φίλοι. Με την ίδια παρρησία και θάρρος δηλώνω πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 δεν είναι μόνο σεβαστό αλλά και απόλυτα δεσμευτικό.


Γι’ αυτό από καιρό έχω ξεκαθαρίσει πως το σχέδιο Ανάν είναι ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει οριστικά και τελεσίδικα. Κανένα σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αν δεν υιοθετηθεί από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων. Το όποιο νέο σχέδιο επίλυσης οφείλει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει. Μόνο έτσι άλλωστε θα αποδειχθεί βιώσιμο στην πράξη.


Η δέσμευση μου είναι ξεκάθαρη. Είναι μια δέσμευση που προκύπτει από την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Κυπριακού Ελληνισμού και την οποία κανείς δεν μπορεί να περιφρονήσει. Διότι πιστεύω ακράδαντα πως μόνο με την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης θα υπηρετηθούν οι εθνικοί μας στόχοι.


Φίλες και φίλοι,


Η πεποίθηση μου είναι ότι με το ΔΗΚΟ δεν μας χωρίζουν αυτά που μας χώριζαν στο παρελθόν. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θεωρώ τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ ως μια φυσική συνεργασία μεταξύ δύο αυτοτελών κομμάτων με σύγχρονο και Ευρωπαϊκό προσανατολισμό που έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο.


Είναι δύο κόμματα των οποίων οι εκτιμήσεις και οι έγκαιρες και φορτικές προειδοποιήσεις προς την παρούσα κυβέρνηση αγνοήθηκαν τόσο στο Κυπριακό αλλά και στην οικονομία.


Δεν είναι σκοπός μου σήμερα να αναφερθώ εκτενώς στο πρόγραμμα διακυβέρνησης που αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο από κοινού και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες έχουμε διαμορφώσει και το οποίο προσφέρει προοπτικές ανάπτυξης και απαντά στα μεγάλα προβλήματα και προκλήσεις της οικονομίας μας.


Ουδέποτε άλλωστε μας χώριζαν σημαντικές διαφορές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική. Τα δύο κόμματα μας ανήκουν στις δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες που εδώ και δεκαετίες, με κοινό όραμα, παρόμοιες θέσεις και με αγαστή συνεργασία έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στο μεγάλο οικοδόμημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο οικοδόμημα που και εμείς θέλουμε να ανήκουμε.


Δεν μπορώ όμως να παραγνωρίσω ότι έγκαιρα, από το 2009 και τα δύο κόμματα προειδοποιούσαν για την επερχόμενη κρίση και την ανάγκη λήψης μέτρων. Μέτρων και προτάσεων που αν υιοθετούνταν δεν θα βρισκόμασταν υπό την οικονομική κηδεμονία τρίτων και ούτε θα αναγκαζόμασταν να υποστούμε τα επώδυνα μέτρα που οι δανειστές μας απαιτούν.


Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση ακολούθησε την πολιτική των εμμονών, του λαϊκισμού και τον μικροπολιτικών υπολογισμών που μας οδήγησαν στην παρούσα τραγική οικονομική κατάσταση.


Χωρίς αμφιβολία τα χρόνια που έρχονται θα είναι δύσκολα. Έχουμε όμως την ευθύνη να δώσουμε ένα τέρμα στην αβεβαιότητα και τη μιζέρια και να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.


Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ άλλοτε να ακολουθήσουμε και εμείς την οδό της εθνικής συνεννόησης που επέλεξαν να ακολουθήσουν σε εθνικά κρίσιμες ώρες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.


Καθίσταται επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να καταστήσουμε το κοινό και ριζοσπαστικό οικονομικό μας πρόγραμμα την προμετωπίδα για να εξέλθουμε από την κρίση πιο δυνατοί. Να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο κράτους και μια δυνατή οικονομία. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μπορεί να το επιτύχει.


Και τα δύο κόμματα μας οφείλουν να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα ξαναδώσει την ελπίδα και την προοπτική.


Γι ΄αυτό και θεωρώ την συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα ως ιστορική. Είναι μια συμφωνία που θέτει τα θεμέλια για διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής κουλτούρας που θα θεμελιώνει τη διαβουλευτική δημοκρατία και θα εμπεδώνει τη συλλογική διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που η χώρα αντιμετωπίζει.


Είναι την ίδια ώρα ιστορική, γιατί μακριά από συναλλαγές, έξι ολόκληρους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, κατέστη δυνατός ο καταρτισμός ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διακυβέρνησης. Κάτι που μας παρέχει την δυνατότητα της από τώρα ετοιμασίας πλείστων εκ των νομοσχεδίων για τις προτάσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης. Με αυτό τον τρόπο, τα νομοσχέδια θα είναι έτοιμα και με την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή για ψήφιση.


Έτσι θα δώσουμε το στίγμα της αποφασιστικότητας μας και θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής στον τόπο. Παράλληλα όμως, δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις για μια μακρόπνοη πολιτική συνεργασία που θα τη διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η συνευθύνη και η συναπόφαση.


Μιας κυβέρνησης που έχει την αναγκαία πολιτική βούληση να έλθει σε ρήξη με το παρελθόν και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Που θα διασφαλίσει την ισοπολιτεία και της αξιοκρατία μέσω σωρείας ριζοσπαστικών προτάσεων που αφορούν τις θεσμικές αλλαγές, που έχουμε ήδη προαναγγείλει. Που αφορούν μέτρα ριζικής μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και την εισαγωγή σύγχρονων κανόνων χρηστής διοίκησης και διαφάνειας.


Μαζί θα κυβερνήσουμε αποτελεσματικά, χωρίς ιδεοληψίες και αμφιταλαντεύσεις. Μαζί θα αντιστρέψουμε την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Χριστόφια – ΑΚΕΛ και η οποία οδήγησε σε τέλμα την εθνική μας υπόθεση και έφερε την οικονομία μας στο χείλος της καταστροφής.


Για να πετύχουμε χρειάζεται η συστράτευση όλων μας, και θα το πετύχουμε φίλες και φίλοι γιατί σ’ αυτή μας την πορεία έχουμε συναγωνιστές από όλους τους ιδεολογικούς χώρους αλλά και την πλειοψηφία των ανέντακτων πολιτών.


Θα το πετύχουμε γιατί κανένας δεν θέλει άλλη μια καταστροφική πενταετία, κανένας δεν επιθυμεί την άμεση ή έμμεση παραμονή της ηγεσίας του ΑΚΕΛ στην εξουσία.


Φίλες και φίλοι,


Ετούτη την ώρα που βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας, ας μετατρέψουμε τις εκλογές του Φεβρουαρίου στην αφετηρία για να αναστρέψουμε την κατάσταση.


Ας ανταποκριθούμε στις μεγάλες συλλογικές προσδοκίες της κοινωνίας μας η οποία αναμένει από εμάς, την πολιτική ηγεσία, να πράξουμε το στοιχειώδες χρέος μας και να δημιουργήσουμε προοπτική.


Την προοπτική επανένωσης της πατρίδας μας, την προοπτική για να δημιουργήσουμε ένα κράτος πιο δημοκρατικό, πιο σύγχρονο και πιο λειτουργικό. Την προοπτική να επανέλθουμε σύντομα στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής.


Αυτή την προοπτική θα υπηρετήσουμε μαζί και με συνέπεια. Χωρίς καμία απόκλιση από τα συμφωνηθέντα, με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, έχοντας απόλυτη επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω.


Σας ευχαριστώ

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι