Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 12:00μ.μ. στο Σπίτι της Ευρώπης στην Λευκωσία, συνάντηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Γεώργιο Μακροπουλιώτη, με θέμα την προοπτική εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της διαρροής μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Καρπασίας. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 


"Τα όσα συμβαίνουν στα παράλια της Καρπασίας, μετά την διαρροή μεγάλης ποσότητας πετρελαίου δεν μπορούν να αφήνουν κανένα Κύπριο αδιάφορο, είτε Ελληνοκύπριο, είτε  Τουρκοκύπριο. Αυτό που σήμερα αντιμετωπίζει κινδύνους είναι το ενιαίο οικοσύστημα της Κύπρου, το οποίο και δεν διαχωρίζεται με καμία τεχνητή γραμμή. 


Η πλευρά μας έχει ήδη ανταποκριθεί με την αποστολή ειδικού υλικού για περιορισμό της έκτασης της πετρελαιοκηλίδας, ενώ συνεχίζεται η συνεννόηση μέσω των δύο εμπορικών επιμελητηρίων αλλά και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενέργειες τις οποίες και χαιρετίζουμε.  


Ως Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύουμε ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς της προς την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας. Ολόκληρη η επικράτεια της Κύπρου ανήκει στην Ευρώπη, έστω και εάν στις περιοχές που δεν ελέγχονται σήμερα από την Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσωρινά ανασταλεί η εφαρμογή του κεκτημένου. Τα βόρεια παράλια της Καρπασίας που σήμερα απειλούνται, είναι Ευρωπαϊκά παράλια. 


Έχω συζητήσει με τον κ. Μακροπουλιώτη πιθανούς τρόπους άμεσης ανταπόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας Έχουμε εισηγηθεί την ενεργοποίηση ειδικών Ευρωπαϊκών μηχανισμών, όπως είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας, ο οποίος διαθέτει συστήματα δορυφορικής παρακολούθησης της ρύπανσης, αλλά και σκάφη ταχείας επέμβασης. 


Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ανέλαβε να μεταφέρει με την μορφή του επείγοντος τις συγκεκριμένες προτάσεις μας προς τους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους  Μεταφορών και Περιβάλλοντος. 


Ταυτόχρονα συζητήσαμε με τον κ. Μακροπουλιώτη το ενδεχόμενο τροποποίησης του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού κανονισμού προς τους Τουρκοκυπρίους, για να συμπεριλάβει και περιπτώσεις αντιμετώπισης φυσικών και οικολογικών καταστροφών. Το θέμα αυτό θα το θέσουμε και στο Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών."


 

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι