Ομιλία του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά την ανακήρυξη του στο στάδιο Ελευθερία χθες βράδυ:


Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,


Την περασμένη Κυριακή, ο κυρίαρχος λαός μας έδωσε ένα εντυπωσιακό προβάδισμα. Σήμερα, μας έδωσε μια περήφανη νίκη.


Την περασμένη Κυριακή, ο κυρίαρχος λαός μας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Σήμερα, μας έδωσε εντολή εξουσίας.


Αποδέχομαι αυτή την εντολή και αναλαμβάνω την ευθύνη που εναποθέτει στους ώμους μου η λαϊκή βούληση.


Δεσμεύομαι να ανταποκριθώ με απόλυτο σεβασμό στην εντολή του λαού και υπόσχομαι να εκπληρώσω με συνέπεια την ευθύνη που επωμίζομαι.


Ευχαριστώ όσους με τίμησαν με τη ψήφο τους, αλλά και διαβεβαιώνω όλους όσους έκαναν άλλη επιλογή πως ο σεβασμός μου είναι απόλυτος στη δική τους απόφαση.


Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριο Κάρογιαν, την ηγεσία και τα μέλη του ΔΗΚΟ για την στήριξη της υποψηφιότητας μου και για την τόσο αποτελεσματική συνεργασία μας.


Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη, τα ηγετικά στελέχη και τους φίλους του ΕΥΡΩΚΟ καθώς και όλους εκείνους τους πολίτες, από άλλους κομματικούς χώρους, που με εμπιστεύτηκαν.


Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου Αβέρωφ Νεοφύτου, τα ηγετικά στελέχη, τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη διαχρονική αγάπη και την αμέριστη συμπαράσταση τους προς το πρόσωπο μου.


Ευχαριστώ θερμά την Εκκλησία της Κύπρου. Όλους τους φορείς, τα οργανωμένα σύνολα, και τις διακεκριμένες προσωπικότητες που μου έδωσαν με την στήριξή τους τη δύναμη να προχωρήσω στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα φέρει την νέα εποχή που τόσο η πατρίδα μας έχει ανάγκη.


Προς τους ανθυποψηφίους μου, Σταύρο Μαλά, Γιώργο Λιλλήκα, αλλά και τους άλλους που διεκδίκησαν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζω την εκτίμηση μου για την εποικοδομητική συμμετοχή τους στην ανάδειξη των πολιτικών επιχειρημάτων μέσω μιας ομαλής δημοκρατικής, εκλογικής διαδικασίας.


Στο σημείο αυτό δεν θα μπορούσα να μην συγχαρώ και να ευχαριστήσω το υπουργείο Εσωτερικών για τη διασφάλιση μιας άψογα δημοκρατικής διαδικασίας.


Οι οποιεσδήποτε εντάσεις, οι οποιεσδήποτε αντιπαλότητες, οι οποιοιδήποτε διαξιφισμοί, ακόμη και οι οποιεσδήποτε υπερβολές της προεκλογικής περιόδου παραχωρούν τώρα τη θέση τους στον ήρεμο πολιτικό λόγο και υποχωρούν μπροστά στην επιτακτική ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία.


Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,


Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Δεν έχουν όμως τελειώσει τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός και ο τόπος μας. Οι δυσκολίες είναι μπροστά μας. Και τα προβλήματα δεν έχουν κομματική ταυτότητα και ιδεολογικές αποχρώσεις. Κοινές είναι οι δυσκολίες και κοινά είναι τα προβλήματα. Κοινή πρέπει να είναι και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση και την επίλυση τους.


Θέλω να τονίσω πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτές τις εκλογές. Αν υπάρχει κάποιος ηττημένος, αυτός πρέπει να είναι η απαισιοδοξία και η απογοήτευση. Και αν είναι κάποιος νικητής, αυτός οπωσδήποτε είναι η ελπίδα και η προοπτική. Η ελπίδα για καλύτερες μέρες και η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.


Ως εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύομαι, ενώπιον ολόκληρου του λαού, να αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της δοκιμαζόμενης πατρίδας μας.


Δεσμεύομαι, ενώπιον ολόκληρου του λαού, να ενεργώ και να συμπεριφέρομαι ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς διακρίσεις και μεροληψίες. Όπως το ίδιο δεσμεύομαι πως στις προτεραιότητες μου είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς με ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό του κράτους και αποκατάσταση σε απόλυτο βαθμό της αξιοκρατίας. Δεσμεύομαι στην πάταξη της διαφθοράς και τη λειτουργία του κράτους σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας


Δεσμεύομαι, ενώπιον ολόκληρου του λαού, να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του και να μοχθήσω για τη δικαίωση των προσδοκιών του, υλοποιώντας όλες τις προεκλογικές μου δεσμεύσεις.


Η μεγαλύτερη πρόκληση τούτη την ώρα είναι να μπει η οικονομία σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης.


Θα συνομιλήσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης με τρόπο που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργατική ειρήνη.


Θα εφαρμόσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία μας.


Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέλουμε την Ευρώπη στο πλευρό μας. Από τη δική μας πλευρά, θα φανούμε απόλυτα συνεπείς και θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας.


Η Κύπρος, θέλω να το τονίσω, ανήκει στην Ευρώπη. Χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας στον Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.


Μια από τις πρώτες ενέργειες μας θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.


Η εξωτερική μας πολιτική θα είναι εξωστρεφής και θα επιδιώκει τη συνεργασία με όλα τα κράτη χωρίς αποκλεισμούς, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.


Η συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, θα αποτελέσει ξανά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα.


Σε σχέση με την εθνική μας υπόθεση, η ενότητα και η συλλογικότητα θα αποτελέσουν πλέον τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινής μας προσπάθειας.


Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, στέλνω μήνυμα ειρήνης, φιλίας και ειλικρινούς πρόθεσης για μια λύση που θα οδηγεί σε μια πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή που θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σε αυτή μας την προσπάθεια θα επιδιώξω να έχουμε την ενεργό στήριξη και συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων φίλων χωρών που ειλικρινά επιθυμούν τον τερματισμό μιας απαράδεκτης για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα κατάστασης.


Φίλοι Συμπολίτες,


Οι εκλογές επαναλαμβάνω έχουν τελειώσει. Από σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την πατρίδα μας.


Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε συστράτευση, στον κοινό αγώνα για συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών.


Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε μια νέα ελπιδοφόρα πορεία, με ενότητα και ομοψυχία, και προπαντός με πίστη σε ένα καλύτερο για την πατρίδα μας αύριο, με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.


Αυτή τη μάχη, ενωμένοι θα τη δώσουμε και ενωμένοι θα την κερδίσουμε.


Σε αυτή την πορεία, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχω την ευθύνη να καταθέσω και να εξαντλήσω όλες τις δυνάμεις μου.

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι