Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε σε ειδική συγκέντρωση στη Λευκωσία τις προτάσεις του για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.


Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως το μοντέλο διακυβέρνησης του 1960 δεν είναι πλέον ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού κράτους, ούτε βέβαια και στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας και τόνισε ότι «έφτασε η ώρα για μια ριζική, για μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση». 


«Έφτασε η ώρα –είπε- για μια τολμηρή διαδικασία εκσυγχρονισμού που θα αναμορφώσει το κράτος μας σε πραγματικά Ευρωπαϊκό. Και αναπόσπαστος πυλώνας μιας ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής για ένα σύγχρονο κράτος αποτελεί η πολιτική για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση».


Αναφέρθηκε στις νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών οι οποίες  συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής και πιο ευέλικτης κυβερνητικής μηχανής.


Τόνισε δε την μη αξιοποίηση πληθώρας επιστημόνων οι οποίοι διαθέτουν περγαμηνές στην πληροφορική και στις επικοινωνίες και στους οποίους δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα  η πρέπουσα και δέουσα σημασία, με αποτέλεσμα να μένει ανεκμετάλλευτος ένας σημαντικός πόρος οικονομικής ανάπτυξης.


«Έχουμε μελετήσει» ανέφερε, «έρευνες διεθνών οίκων οι οποίες καταδεικνύουν ότι η πληροφορική θα αποτελέσει την κινητήρια  μηχανή στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας».


Στην συνέχει ο υποψήφιος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο ότι η  Κύπρος βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας της. «Πρώτη προτεραιότητα» είπε,  «είναι να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας. Αυτό για να γίνει απαιτεί ένα σύγχρονο μοντέλο κράτους που να προσελκύει επενδύσεις και να  δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.


Στην προσπάθειά μας αυτή θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις και τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε το κράτος να υπηρετεί το στόχο της ανάπτυξης. Οι νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Για την πρόκληση αυτή, δηλώνουμε έτοιμοι για την κατάθεση ολοκληρωμένου νομοσχεδίου στη βουλή που ρυθμίζει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον τόπο μας».


Ο κ. Αναστασιάδης κατέληξε λέγοντας ότι «μπροστά μας έχουμε να αλλάξουμε πολλά. Σας καλώ όλους – είπε - να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, αλλά και τις γνώσεις και το ταλέντο των ανθρώπων μας, για να δώσουμε στην Κύπρο μας το μέλλον που της αξίζει».


Στην παρουσίαση παρευρέθηκε ο Δρα Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος μίλησε για την σημασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.


Επίσης μέσω του προγράμματος Jabberτης εταιρείας CISCO, oκ. Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ευρωπαϊκού  Λαϊκού Κόμματος Κώστα Σασματζόγλου στις Βρυξέλλες για τα θετικά της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι