Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018, Συνεδριακό Κέντρο ΦιλοξενίαΑγαπητέ Πρόεδρε της Δημοκρατίας.
Αγαπητές συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Μέλη, Φίλοι και Υποστηρικτές του Δημοκρατικού Συναγερμού,


Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, στον απόηχο ίσως της πιο τραγικής στιγμής στην ιστορία του τόπου, ο Γλαύκος Κληρίδης, ο ηγέτης που σήκωσε στα πόδια της τη γονατισμένη πατρίδα, ίδρυσε την μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, τον Δημοκρατικό Συναγερμό.


Με την ίδρυση του Δημοκρατικού Συναγερμού ανοίγει μια νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία του τόπου. Ο Γλαύκος Κληρίδης δεν δημιουργεί απλώς ένα κόμμα. Μετασχηματίζει μια ολόκληρη παράταξη. Μια παράταξη που κουβαλούσε μια αγωνιστική εθνικόφρονα παράδοση, μια παράταξη που βίωσε όπως όλη η Κύπρος, το διχασμό.


Με το ιστορικό αυτό του επίτευγμα, ο Γλαύκος Κληρίδης κάνει πράξη την πολιτική εθνικής συμφιλίωσης, που πρώτος διακήρυξε ο Μακάριος. Συμβάλλει στην εμπέδωση της δημοκρατίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ρεαλιστική, και εθνικά υπεύθυνη γραμμή στο Κυπριακό και στην οικονομία, που έκτοτε χαρακτηρίζει την πολιτική του Δημοκρατικού Συναγερμού.


Φίλες και φίλοι,


Με υπερηφάνεια καταγράφουμε σήμερα 42 χρόνια συνεχών προσπαθειών και αγώνων, κάποτε μάλιστα μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Προσπάθειες και αγώνες που καθιέρωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα την εκσυγχρονιστική πολιτική δύναμη ως την μεγαλύτερη παράταξη της χώρας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έγινε μεγάλος επειδή πορεύτηκε με θαρραλέες ιδέες και προτάσεις. Σε κάθε βήμα η παράταξή μας βάδιζε μαζί με την κοινωνία, διάβαζε τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και πρωτοπορούσε. Πρωτοπορούσε επειδή οι ηγέτες της παράταξης μας, Γλαύκος Κληρίδης και Νίκος Αναστασιάδης, αφουγκράζονταν την κοινωνία και τις ανάγκες των πολιτών.


Κορυφαία στιγμή σε αυτή την πορεία ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος του κόμματος για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Κύπρου. Πρώτοι εμείς προτείναμε και προβάλαμε την ευρωπαϊκή κατεύθυνση ως προορισμό της Κύπρου και με τη διορατική και συνετή πολιτική του Προέδρου Κληρίδη εξασφαλίσαμε από το 2002 την ιστορική απόφαση για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας την Κύπρο στον φυσικό γεωπολιτικό και πολιτισμικό της χώρο.


 


Φίλες και φίλοι,


Σαράντα δύο χρόνια μετά, μαζί με την υπερηφάνεια, συναισθανόμαστε όμως και το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η κληρονομιά αυτής της μεγάλης πολιτικής πορείας. Θυμόμαστε κάθε στιγμή ότι το κόμμα αυτό φτιάχτηκε και υπάρχει για την πατρίδα. Είχε από την αρχή και έχει πάντα τη σημαία της πατρίδας πιο ψηλά και από όλα.


Για το σκοπό αυτό παραμένουμε προσηλωμένοι και δεν θα κουραστούμε να αγωνιζόμαστε, δίπλα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για μια πολιτική συμφωνία που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και θα φέρει την επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις τρίτων. Η καλύτερη εγγύηση είναι η ίδια, η μεγάλη μας οικογένεια. Η ΕΕ. Αυτός παραμένει ο υπέρτατος στόχος της παράταξής μας, όπως ακριβώς υποβάλλουν οι παρακαταθήκες μας. Με σύνεση και με ρεαλισμό ταγμένο στην υπηρεσία της πατρίδας και του κυπριακού ελληνισμού.


Αγαπητοί μου,


Σαράντα δύο χρόνια μετά γιορτάζουμε σήμερα την ιστορική επέτειο της ίδρυσης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Γεμάτοι από αυτή την ιστορία, όλοι μαζί ενωμένοι, η ηγεσία και τα στελέχη, καθώς και χιλιάδες μέλη του κόμματος και όλοι οι φίλοι της παράταξης, εμπνεόμαστε από την προσφορά των προκατόχων μας. Εμπνεόμαστε από την μεγάλη πολιτική σκέψη του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη. Εμπνεόμαστε από τη φιλελεύθερη σκέψη με σεβασμό στην Ελληνική μας συνείδηση και την χριστιανική μας πίστη. Και παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές και τις ιδέες μας. Συνεχίζουμε μια πορεία στην υπηρεσία του κυπριακού ελληνισμού και της Κύπρου.


Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα τα 42χρονα του Δημοκρατικού Συναγερμού και μακάρι να συμπέσουν με την επανένωση του τόπου μας.


 

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι