Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018, Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια, 5:30 μμ


Αγαπητοί Σύνεδροι,
Φίλες και Φίλοι,


Σας καλωσορίζω, όλες και όλους σήμερα εδώ και θέλω να σας ευχαριστώ για τη μεγάλη και διαχρονική σας στήριξη. Από το 1976 και για 42 ολόκληρα χρόνια, αυτή η περήφανη παράταξη αντλεί τη δύναμη της από το δικό σας πάθος για μια καλύτερη Κύπρο.


Αυτό το πάθος είδαμε τι μπορεί να πετύχει και πόσο μπροστά μπορεί να πάρει την Κύπρο. Εσείς είστε η μεγάλη δύναμη του Δημοκρατικού Συναγερμού και της κοινωνίας.


Αγαπητές και Αγαπητοί μου,


Σαν σήμερα, 42 χρόνια πριν, ιδρύθηκε η μεγάλη φιλελεύθερη μας παράταξη. Σήμερα, 42 χρόνια από τότε, είμαστε εδώ να μιλήσουμε για το όραμα μας για την πατρίδα μας. Να χαράξουμε την κατεύθυνση για τη χώρα. Να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις της εποχής.


Σαράντα δύο χρόνια μετά γιορτάζουμε σήμερα την ιστορική επέτειο της ίδρυσης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Γεμάτοι από αυτή την ιστορία, όλοι μαζί ενωμένοι, η ηγεσία και τα στελέχη, καθώς και χιλιάδες μέλη του κόμματος και όλοι οι φίλοι της παράταξης, εμπνεόμαστε από την προσφορά των προκατόχων μας.


Εμπνεόμαστε από την μεγάλη πολιτική σκέψη του Γλαύκου Κληρίδη, του οποίου άξιος συνεχιστής του έργου του είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Εμπνεόμαστε από τη φιλελεύθερη σκέψη με σεβασμό στην Ελληνική μας συνείδηση και την χριστιανική μας πίστη. Και παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές και τις ιδέες μας. Συνεχίζουμε μια πορεία στην υπηρεσία του κυπριακού ελληνισμού και της Κύπρου.


Αυτό το διαχρονικό πάθος να παίρνουμε τη χώρα μας όλο και πιο μπροστά μας ενώνει και μας κάνει πιο δυνατούς και ωφέλιμους για τον τόπο. Γιατί πηγάζει και στηρίζεται σε γερά θεμέλια. Στις Κληριδικές μας αρχές και αξίες.


Οι παρακαταθήκες μας, η κληρονομιά και οι καταβολές μας, μας δίνουν την ισχυρή κατεύθυνση να αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Η διακήρυξη αρχών του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η διαχρονική πυξίδα μας. Εγκρίθηκε στο ιδρυτικό μας συνέδριο στις 4 Ιουλίου το 1976 και συνεχίζει αναλλοίωτη να καθορίζει την πορεία της μεγάλης ιστορικής μας παράταξης.


Είμαστε η παράταξη του πατριωτικού ρεαλισμού.


«Της αναζητήσεως εντός των πλαισίων της σημερινής πραγματικότητας, όχι της επιθυμητής αλλά της δυνατής λύσης, με πολιτική δυναμικού συμβιβασμού για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και πραγματικά εφαρμόσιμης λύσης».


Στη πορεία για εκσυγχρονισμό, η πιο μεγάλη, η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, είναι η επανένωση της πατρίδας μας. Η απαλλαγή από την κατοχή που θα απελευθερώσει τεράστιες δυνατότητες ώστε η Κύπρος να αποκτήσει ακόμη πιο ενισχυμένο περιφερειακό ρόλο.


Στόχος μας το συντομότερο δυνατό μια σωστή, λειτουργική και δίκαιη λύση του κυπριακού. Που να διασφαλίζει το μέλλον του συνόλου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα. Γιατί πραγματικός πατριωτισμός είναι να βρίσκεις λύσεις στα προβλήματα. Και όχι να προσπαθείς να βρίσκεις προβλήματα της πιθανής λύσης.


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι ο συνεχιστής της Κληριδικής φιλοσοφίας του Κυπριακού. Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός ταγμένος θεματοφύλακας και προστάτης των εθνικών και Κληριδικών καταβολών αυτής της παράταξης.


Φίλες και Φίλοι,


Είμαστε η παράταξη που με τον Γλαύκο Κληρίδη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εντάξαμε την χώρα μας στη ΕΕ. Τον δυτικό προσανατολισμό μας και την κατεύθυνση της χώρας τον γνωρίζουμε συνειδητά από τη διακήρυξη αρχών μας το 1976.


«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύει ότι η Κύπρος ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά, ανήκει στη Δύση και ιδία στην Ευρώπη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύει στην ενότητα της Ευρώπης. Η Κύπρος πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Δύση και να αξιοποιήσει το Δυτικό παράγοντα».


Πριν 20 χρόνια με το Γλαύκο Κληρίδη, δεν αφήσαμε την Κύπρο στάσιμη. Την οδηγήσαμε στη μεγαλύτερη επιτυχία από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Και κατορθώσαμε τον μεγάλο αυτό στόχο, ενωμένοι όλοι μαζί, αριστεροί και δεξιοί. Έτσι και σήμερα πρέπει να φτιάξουμε όλοι μαζί την Κύπρο του 2030.


Χρειαζόμαστε όμως και στο δικό μας κόμμα, εκσυγχρονισμό και ανανέωση. Ιδεών, δομών και οράματος. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά, όταν το νερό μένει στάσιμο, μετατρέπεται σε βάλτο.


Η παράταξή μας είναι πρωτοπόρος και συχνά πληρώνει το πολιτικό κόστος γιατί τολμά. Τολμά να τα βάλει με τον συντηρητισμό και την αρνητικότητα και να προτείνει καινοτόμες αλλαγές πάντα με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον και το μέλλον των επόμενων γενεών. Με αυτή την νοοτροπία κερδίσαμε πολλές μάχες.


Οι προκλήσεις όμως παραμένουν εκεί. Κύρια μας υποχρέωση είναι με κατοχυρωμένο πλέον το πολιτικό μας DNA, να διατηρήσουμε τη δυναμική πορεία εξέλιξης που καθιέρωσε τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη συνείδηση των πολιτών ως το κόμμα του εκσυγχρονισμού.


Λαμβάνοντας τα μηνύματα, με κυριότερο την όλο και αυξανόμενη αποχή των πολιτών από τα πολιτικά δρώμενα και την απαξίωση της πολιτικής, στόχος είναι να κτίσουμε την Νέα Πολιτική του Μέλλοντος. Την πολιτική που θα οδηγήσει την παράταξη και τον τόπο στην Κύπρο του 2030.


Ξεκινώντας λοιπόν από τη βάση του κόμματος και τις οργανωτικές δομές θα πρέπει να στήσουμε δίκτυα επικοινωνίας και παραγωγής πολιτικής που θα φτάνει με ταχύτητα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Να κάνουμε πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που μας παρέχει η τεχνολογία.


Αγαπητές και Αγαπητοί μου,


Και σε αυτή την πορεία για την Κύπρο του αύριο η παράταξη μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, βρισκόμενη στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλείτε να δηλώσει παρών στις ανάγκες τις χώρας. Όπως διαχρονικά έπραττε. Και για να συνεχίσουμε να είμαστε ωφέλιμοι για τη χώρα χρειάζεται να εκσυγχρονιστούμε και να εμπλουτίσουμε την παράταξη μας με τις κατάλληλες δομές. Για να συνεχίσει να παίρνει την χώρα μπροστά.


Ενώπιων σας βρίσκονται καταστατικές αλλαγές που βάζουν το κόμμα στη νέα εποχή. Το κόμμα μας πρέπει να είναι σύγχρονο, ορθολογιστικό με εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη για να συμβάλει σε αυτή τη πορεία.


Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε όριο τριών θητειών σε πολιτειακά και κομματικά αξιώματα ανταποκρινόμενοι στην απαίτηση της κοινωνίας για ανανέωση και προώθηση νέων στελεχών.


Παράλληλα μειώνουμε το ηλικιακό όριο για τους νέους στα 35 χρόνια από 45 που είναι σήμερα.


Διευρύνουμε τα συλλογικά όργανα του κόμματος με ενίσχυση του ρόλου και της αντιπροσώπευσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία.


Προχωράμε σε ενιαία εκλογή ολόκληρης της ηγεσίας του κόμματος που θα εκλέγει όλους τους Αξιωματούχους της Ανώτατης ηγεσίας, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, τις Επαρχιακές Γραμματείες, τα Μέλη Ανωτάτου και Επαρχιακού Συμβουλίου και τις Κομματικές Οργανώσεις Εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό όλες οι εκλογικές διαδικασίες θα διεξάγονται την ίδια ημέρα προς διευκόλυνση των μελών του κόμματος.


Δημιουργούμε εξειδικευμένες Γραμματείες Παραγωγής Πολιτικής ώστε να κάνουμε χρήση στον βέλτιστο βαθμό της εμπειρογνωμοσύνης που υπάρχει για παραγωγή πολιτικών προς όφελος του συνόλου των πολιτών και με γνώμονα το καλό της χώρας. Για να αξιοποιήσουμε περαιτέρω ταλέντα και γνώση από όλους τους χώρους, εμπλουτίζοντας την παραγωγή πολιτικής του κόμματος.


Στόχος είναι οι Γραμματείες αυτές να λειτουργούν ως δεξαμενές σκέψης για την παραγωγή προτάσεων πολιτικού εκσυγχρονισμού που αποσκοπούν στη διαμόρφωση, της Κύπρου του μέλλοντος.


Ενδυναμώνουμε τη λειτουργική δομή του κόμματος με διοικητική ευελιξία. Προτείνουμε την υιοθέτηση λειτουργικής, ευέλικτης και σύγχρονης δομής που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ως η κινητήριος δύναμη για την επίτευξη της Κύπρου του αύριο μπαίνει στη ψηφιακή εποχή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κόμματος θα γίνεται σταδιακά πιο ορατός σε όλους τους τομείς.


Ξεκινώντας με την ενημέρωση και την επικοινωνία, εγκαινιάζουμε τη ψηφιακή επικοινωνία μεταξύ μας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η επικοινωνία θα είναι πιο άμεση και αμφίδρομη και η ενημέρωση σας σε πραγματικό χρόνο. Από σήμερα μπορείτε να εγκαταστήσετε την εξειδικευμένη εφαρμογή ενημέρωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού στο κινητό σας τηλέφωνο και τάμπλετ. Οι συνεργάτες είναι στη διάθεση σας στο χώρο του Συνεδρίου για να σας βοηθήσουν να την εγκαταστήσετε.


Φίλες και Φίλοι,


Οι Κληριδικές μας αξίες έχουν βαθιά ριζωμένο στο DNA τους τον εκσυγχρονισμό. Ο πολιτικός μας πατέρας, διορατικός και εκσυγχρονιστής ο ίδιος, ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του. Αυτό αντανακλάται και στο γεγονός ότι η πολιτική του φιλοσοφία παραμένει μέχρι και σήμερα απόλυτα σύγχρονη. Μια πολιτική φιλοσοφία που άξια εκφράζεται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις εκσυγχρονιστικές πολιτικές της διακυβέρνησης του.


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με πυξίδα αυτές τις παρακαταθήκες που κληρονόμησε από τον Γλαύκο Κληρίδη προχωράει μπροστά με σκοπό να είναι ακόμα πιο ωφέλιμος και ακόμα πιο χρήσιμος για τη χώρα.


Με ορατό στόχο την Κύπρο του 2030, όραμα μας η καλύτερη Κύπρος του αύριο. Η ενωμένη Κύπρος.


Να ‘στε καλά.


 

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι