"Θέλω να πιστεύω ότι η απονομή της δικαιοσύνης δεν θα εγκλωβιστεί από τις ίδιες τις αποφάσεις της, μέσα από διαδικαστικές και νομικίστικες ενστάσεις, γιατί τέτοιες αποφάσεις προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας". Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων χθές ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωνάς Νικολάου σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου για τον ξυλοδαρμό δύο φοιτητών από αστυνομικούς. Η πλήρης δήλωση έχει ως εξής:


Η απόφαση του δικαστηρίου χρήζει προσεκτικής μελέτης.


Ανεξάρτητα από αυτό και με πλήρη σεβασμό στους λειτουργούς της δικαιοσύνης, η απόφαση προκαλεί σοβαρά πολιτικά ερωτήματα.


Δεν νομίζω να μπορεί η κοινωνία μας, περιλαμβανομένων και των ΜΜΕ τα οποία αποτελούν μέρος αυτής, να στερηθεί του δικαιώματος να συζητά αποτρόπαια γεγονότα, όταν αυτά από μόνα τους προκαλούν την κριτική της.


Οι αποτρόπαιες εικόνες που όλοι είδαμε στους δέκτες των τηλεοράσεων μας είναι βαθιά ριζωμένες στη σκέψη του καθενός μας. Φαίνεται ότι η δικαιοσύνη στην προσπάθεια της να είναι τυφλή δεν είδε ορισμένα πράγματα.


Ανεξάρτητα του κατά πόσο σε νομικό επίπεδο κάποιος μπορεί να επιχειρηματολογήσει για την ορθότητα ή μη της απόφασης, η ουσία παραμένει ότι η κοινή γνώμη που είδε το video, την αυθεντικότητα του οποίου ουδείς αμφισβήτησε μέχρι σήμερα (πριν την απόφαση), δικαιολογημένα μπορεί να νοιώθει ότι η δικαιοσύνη δεν εξυπηρετήθηκε με αυτή την απόφαση.


Θέλω να πιστεύω ότι η απονομή της δικαιοσύνης δεν θα εγκλωβιστεί από τις ίδιες τις αποφάσεις της, μέσα από διαδικαστικές και νομικίστικες ενστάσεις, γιατί τέτοιες αποφάσεις προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας.


Δεν μπορεί να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η κοινωνία έχει κρίση και δικαιούται να κρίνει τις αποφάσεις ακόμη και των δικαστηρίων

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι