Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Χάρης Γεωργιάδης προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις:


Θα ήθελα να σχολιάσω τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ και να πω ότι ένα είναι το συμπέρασμα: ενώ για τον Δημοκρατικό Συναγερμό αυτό που μετρά είναι η ισχυροποίηση της φωνής της Κύπρου στην Ευρώπη, για το ΑΚΕΛ αυτό που μετρά είναι η συγκράτηση των κομματικών του ποσοστών.


Εάν θέλαμε να πολώσουμε το κλίμα δεν θα ανοίγαμε πόρτες για το ΔΗΚΟ στην Ευρώπη, ούτε και θα εκφράζαμε την ειλικρινή μας θέση ότι και η ΕΔΕΚ θα πρέπει να εκπροσωπείται στη Σοσιαλιστική Ομάδα.


Το κάνουμε όμως επειδή γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη σημασία και τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η ενεργός συμμετοχή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.


Την στιγμή που το ΑΚΕΛ σκέφτεται τις πιθανές εκλογικές του απώλειες ο Δημοκρατικός Συναγερμός δίνει τη μάχη για την Κύπρο.


Ενδεικτικά αναφέρω ότι αυτή την ώρα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού μετέχει στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) μαζί με αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και κομμάτων της μεγάλης πολιτικής μας οικογένειας.


Ενώ μόλις χθες έχει εγκριθεί μια ισχυρότατη και ξεκάθαρη θέση που στηρίζει τις κυπριακές θέσεις στο Κυπριακό και η οποία θα περιληφθεί στο εκλογικό πρόγραμμα του ΕΛΚ. Θέση που δίνουμε σήμερα στην δημοσιότητα και που απαλείφει ακόμη και εκείνη την αναφορά σε προσωρινές παρεκκλίσεις που περιλήφθηκε στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Δεν περιμένουμε από το ΑΚΕΛ να κατανοήσει τη σημασία της αξιόπιστης παρουσίας στην Ευρώπη. Εξάλλου είναι γνωστό ότι την Ευρώπη την βλέπουν με καχυποψία και εχθρότητα. Ούτε πρόκειται να τους ακολουθήσουμε στον δρόμο που έχουν επιλέξει. Και βεβαίως ουδέποτε κατηγορήσαμε κανένα κόμμα για τις συνεργασίες και επιλογές του, παρά μόνο φορτικά τονίζαμετην ανάγκη ενότητας και συναντίληψης μεταξύ όλων, και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.


Κατανοούμε όμως ότι για το ΑΚΕΛ πάνω από όλα είναι το κόμμα.


Οικονομία-Ξένες Επενδύσεις


Θα ήθελα επίσης να κάνω αναφορά στο θέμα των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.


Να θυμίσω ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανέκαθεν τασσόταν υπέρ της ανοικτής οικονομίας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Άλλοι ήταν αυτοί που θεωρούσαν τις ξένες επενδύσεις και τις πολυεθνικές ως «όργανα του διεθνούς καπιταλισμού».


Ούτε και είμαστε εμείς που φωνάζαμε για το δήθεν «ξεπούλημα κρατικής περιουσίας». Τώρα η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ δεν έχει πρόβλημα δώσει ακόμη και στρατόπεδα σε επιχειρηματίες. Κανένα πρόβλημα, φτάνει να υπάρχει διαφάνεια, ανοικτές διαδικασίες και ίσες ευκαιρίες για τον κάθε Κύπριο πολίτη.


Τα ερωτήματα που έχουμε θέσει είναι συγκεκριμένα, παραμένουν, και αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Ας πάψουν να απαντούν με παροιμίες και ας πάψουν να οχυρώνονται πίσω από τις Ευρωεκλογές και να βλέπουν παντού σκοπιμότητες.


Οι οικονομία απαιτεί σοβαρότητα από όλους. Για να μην έχει και αυτή η περίπτωση την ίδια τύχη που είχαν άλλα μεγαλεπήβολα σχέδια που κατά καιρούς εξαγγέλθηκαν αλλά αποδείχθηκαν τελικά όνειρα θερινής νυκτός.


Και δεν μπορεί βεβαίως ο υπουργός Οικονομικών να δηλώνει χθες, σε μια προσπάθεια να υπερασπίσει τις επιλογές της κυβέρνησης, ότι «οι Κύπριοι επενδυτές αυτή την στιγμή δυσκολεύονται να ξεκινήσουν έργα διότι δεν βρίσκουν δανεισμό είτε διότι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας»  την στιγμή που κατά τα άλλα επιχειρεί να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη κατάσταση και ουδέν έπραξε για να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά πρόβλημα της οικονομίας.


 Αναφορά στο Κυπριακό στο Εκλογικό Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος


"The EPP stresses the need for a comprehensive settlement of the Cyprus question based on UN Security Council resolutions and on the principles on which the European Union is founded; welcomes the renewed commitment of both political leaders on both sides to a negotiated solution andsupports the ongoing direct negotiations by the leaders of the two communities in Cyprus and will accept any agreement reached by them provided that it is in conformity with the principles on which the EU is founded, including the four fundamental freedoms, and that it is accepted after a referendum.


The EPP calls on Turkey to facilitate a suitable climate for negotiations by withdrawing Turkish forces and allowing the two leaders to negotiate freely their country's future."


 

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι