Σε σημερινή διάσκεψη τύπου ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης και ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου κατήγγειλαν τις πρόσφατες μεταθέσεις στην αστυνομία και παρέθεσαν στοιχεία για την κατάργηση της αξιοκρατίας, της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου. Οι δηλώσεις ακολουθούν:


Νίκος Αναστασιάδης


Οι πρόσφατες μεταθέσεις και τοποθετήσεις που ανακοινώθηκαν στην αστυνομία δεν υπηρετούν τον στόχο της κάθαρσης, της εξυγίανσης και της αποδοτικής λειτουργίας του σώματος. Στις μεταθέσεις δυστυχώς αυτές αντί να επικρατήσουν τα αδιάβλητα κριτήρια της αξιοκρατίας, της επαγγελματικής επάρκειας, εντιμότητας και ικανότητας, επεκράτησαν, κατά κύριο λόγο, κριτήρια που υπαγορεύθηκαν από κομματικές και άλλες σκοπιμότητες.


Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι:


·        Οι μεταθέσεις αποδυνάμωσαν τα τμήματα εκείνα που ασχολούνται με την πρόληψη του εγκλήματος και ειδικότερα με την πρόληψη εγκλημάτων που σχετίζονται με τον ηλεκτρονικό τζόγο, τα φρουτάκια, την πορνεία, το trafficking.


·        Των μεταθέσεων προηγήθηκε ο χαρακτηρισμός των αστυνομικών από την ΚΥΠ και το γραφείο επαγρύπνησης του ΑΚΕΛ.


·        Έγινε προσπάθεια ελέγχου όλων των αστυνομικών διευθύνσεων με την τοποθέτηση διευθυντών που είτε ανήκουν δεδηλωμένα στο χώρο του ΑΚΕΛ είτε είναι της απολύτου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό εξουδετερώθηκαν ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο ότι ανήκαν σε άλλους πέραν του ΑΚΕΛ κομματικούς χώρους.


·        Αποδυναμώθηκε η δύναμη των ΟΠΕ σε όλες τις επαρχίες, όταν τους τελευταίους μήνες τα τμήματα αυτά έχουν παρουσιάσει σημαντικές επιτυχίες στην πρόληψη και δίωξη παράνομων δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι το 2008, στους πρώτους 11 μήνες έγιναν 461 επιχειρήσεις, όταν το 2007 έγιναν μόνο 292. Το 2008 καταγγέλθηκαν 345 περιπτώσεις σε σχέση με 238 το 2007.


·        Διαλύθηκαν τα Γραφείο Συλλογής Πληροφοριών και συγκροτήθηκαν κλιμάκια πληροφοριών εντός των ΤΑΕ με την επιλεκτική τους στελέχωση με άτομα που προέρχονται από το ΑΚΕΛ.


·        Μετατέθηκαν από διάφορα τμήματα και υπηρεσίες στελέχη που υπηρετούσαν μόνο μερικούς μήνες, ενώ παρέμειναν σε αυτά άτομα με 8 και 9 χρόνια υπηρεσίας μόνο και μόνο γιατί χαρακτηρίστηκαν ως προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα. Τι έγινε με την εναλλαξιμότητα των μελών της Αστυνομίας, για την οποία μίλησαν τόσο ο Υπουργός όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας το τελευταίο χρονικό διάστημα; (Πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού στο Φιλελεύθερο Κυριακής 15.2.2009)


·        Περιορίστηκε δραστικά ο αριθμός των μελών των ΟΠΕ σε κάθε επαρχία. Ειδικότερα απομακρύνθηκαν από τον ΟΠΕ Λεμεσού 19 μέλη της Αστυνομίας και μετατέθηκαν σ’ αυτόν μόνο 7 μέλη. Στον ΟΠΕ Λάρνακας απομακρύνθηκαν 11 από τα 14 μέλη του.


·        Στην προσπάθεια ασφυκτικού κομματικού ελέγχου της αστυνομίας από το ΑΚΕΛ, τέθηκαν επικεφαλής νευραλγικών τμημάτων του σώματος (ΟΠΕ, ΤΑΕ και γραφεία πληροφοριών) άτομα που διακρίνονται περισσότερο για τα κομματικά παρά για τα επαγγελματικά τους προσόντα.


·        Τα στελέχη που απομακρύνθηκαν από τον ΟΠΕ, τα ΤΑΕ και τα Κλιμάκια Πληροφοριών είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία άτομα που πρόσκεινται στο ΔΗΚΟ και στοn Δημοκρατικό Συναγερμό ή εν πάση περιπτώσει κινούνται στον πέραν του ΑΚΕΛ χώρο.


·        Η κατάσταση στην ΥΚΑΝ, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη, πέραν της μετακίνησης του διοικητή και υποδιοικητή, παρά το γεγονός ότι είχαν εκφραστεί υπόνοιες για εμπλοκή στελεχών της υπηρεσίας στην υπόθεση Κίτα.


·        Γιατί αγνοήθηκαν οι συγκεκριμένες καταγγελίες του Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για στελέχη που παρεμβάλλουν προσκόμματα στο έργο των ποινικών ανακριτών;


·        Γιατί ο αξιωματικός τον οποίο ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρος Χρυσοστομίδης, κατήγγειλε για την σύνταξη παραπλανητικής έκθεσης παραμένει ακόμη στη θέση του; Μήπως η κυβέρνηση μεθοδεύει την συγκάλυψη της όλης υπόθεσης;


·        Μετακινήθηκαν από το ΤΑΕ Λάρνακας σε άλλη επαρχία στελέχη τα οποία είχαν πολύ πρόσφατα περάσει από εξειδικευμένη εκπαίδευση χωρίς να μπορούν στη νέα τους υπηρεσία να αξιοποιήσουν την εκπαίδευση αυτή.


·        Υπάρχουν περιπτώσεις αξιωματικών που τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν μετακινηθεί τρεις φορές.


·        Επικεφαλής κλιμακίου μετατέθηκε από τη θέση του πριν συμπληρώσει τρεις μήνες υπηρεσίας, μόνο και μόνο επειδή χαρακτηρίστηκε ως μη Ακελικός.


·        Σε ΤΑΕ επαρχίας μετατέθηκε αστυνομικός ο οποίος διατηρεί γραφείο στοιχημάτων.


·        Θέλω τέλος να σημειώσω ότι για πρώτη φορά τις μεταθέσεις δεν υπογράφει ο Αρχηγός Αστυνομίας.


Τα όσα πιο πάνω έχω αναφέρει είναι ενδεικτικά. Τα καταθέτω γιατί θέλω να εκφράσω την αγωνία μας για τα αναξιοκρατικά και κομματικού χαρακτήρα κριτήρια που επεκράτησαν στις μεταθέσεις.


Θέλω να τονίσω ότι με τις διαδικασίες αυτές η κυβέρνηση όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας του αστυνομικού σώματος, αλλά προκαλεί σοβαρά προβλήματα ομαλής λειτουργίας. Πλήττει καίρια το ηθικό των μελών της δύναμης και εμφανίζει την αστυνομία ως ένα μηχανισμό ελέγχου της εξουσίας και  προώθησης κομματικών και μόνο επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων.


Οι παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων στις πρόσφατες μεταθέσεις, δεν υπηρετούν τον στόχο της δίκαιης κοινωνίας, της χρηστής διοίκησης και του κράτους δικαίου. Αποκαλύπτουν απλώς το μέγεθος των κομματικών παρεμβάσεων, της σήψης και της διαπλοκής.


Προκαλούν ρήγματα στην ενότητα και ομοψυχία του λαού μας σε μια κρίσιμη για το εθνικό μας θέμα περίοδο. Επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η κυβέρνηση επιμένει να θέτει υπεράνω του συλλογικού καλού το στενό κομματικό συμφέρον.


Θέλω για μια ακόμη φορά να καταστήσω σαφές ότι δεν θα αποδεχτούμε ανάλογες μεθοδεύσεις. Δεν θα συνεργήσουμε σε μια προσπάθεια που προκαλεί κατάφωρες αδικίες, προσβάλλει την αξιοπρέπεια των αστυνομικών, οδηγεί στην περιθωριοποίηση ικανών στελεχών και τελικά οδηγεί στην αναποτελεσματικότητα του αστυνομικού σώματος.


Ιωνάς Νικολάου


Οι πρόσφατες μεταθέσεις σηματοδοτούνται από μια οργανωμένη προσπάθεια άλωσης και πλήρους ελέγχου της Αστυνομίας, έθεσαν στο περιθώριο την αξιοκρατία, την επαγγελματική επάρκεια, τις ικανότητες, τις δεσμεύσεις του Υπουργού και Αρχηγού Αστυνομίας μετά την υπόθεση Κίτα και τις ευθύνες τους για προστασία του κύρους της Αστυνομίας και της εμπιστοσύνης του πολίτη προς αυτή.


 


Θυσίασαν άξια και ικανά μέλη της Αστυνομίας στις κομματικές επιδιώξεις του κυβερνώντος κόμματος, που στόχο έχουν τον έλεγχο των Αστυνομικών Διευθύνσεων, των σημαντικότερων Τμημάτων του Αρχηγείου, όπως το Τμήμα Μελετών και Ανάπτυξης, την ΥΑΜ, την ΥΚΑΝ, την ΚΥΠ και ειδικότερα των τμημάτων του ΟΠΕ, του ΤΑΕ και τα Κλιμάκια Πληροφοριών σε κάθε επαρχία, μεταθέτοντας μέλη της Αστυνομίας που πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ.


Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν Λοχίας της ΚΥΠ, το όνομα του οποίου κατέχουμε, και φρόντισαν να μετατεθούν μόνο αυτοί που πολιτικά πρόσκεινται στα κόμματα πέραν του ΑΚΕΛ.


Δυστυχώς, οι κυβερνώντες στάθηκαν αδύναμοι και ανίκανοι να διαχειριστούν την κρίση στην οποία οδήγησαν την Αστυνομία, μετά την γνωστή υπόθεση και τον εξευτελισμό των θεσμών, αφού ούτε τα προβλήματα της Αστυνομίας και ούτε η αναδιοργάνωση δεν στάθηκαν εμπόδιο στις κομματικές επιδιώξεις τους.


Το Σώμα που επωμίζεται ο σοβαρό έργο της διατήρησης της τάξης και ασφάλειας στο τόπο μας «κλυδωνίζεται».


·        Αξιωματικός υπέβαλε παραίτηση, άλλος το σκέφτεται, άλλοι έφυγαν με άδεια και κάποιος αρνήθηκε να αποδεχτεί την μετάθεση του και τελικά τον αντικατέστησαν.   


Αποδυνάμωσαν το Τμήμα του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων, που ασχολείται με το πιο διαδομένο και με πολλά οικονομικά συμφέροντα έγκλημα στο τόπο, τον ηλεκτρονικό τζόγο και τα φρουτάκια.


Στον ΟΠΕ Λάρνακας


·        Μετατέθηκαν 11 από τα 14 μέλη του, όταν τις τελευταίες 20 μέρες έγιναν 42 επιχειρήσεις, σχεδόν το 50% των επιχειρήσεων του 2008, σε πρακτορεία στοιχημάτων, καφενεία, λέσχες, κατασχέθηκε σημαντικός αριθμός Η/Υ και συνελήφθηκε αριθμός υπόπτων προσώπων που ασχολούνταν με ηλεκτρονικό τζόγο, φρουτάκια, κυβεία και παράνομα στοιχήματα


·        Πως δικαιολογούν την μετάθεση των 3 μελών του ΟΠΕ, τα οποία πρόσφατα είχαν εκπαιδευτεί στα θέματα ηλεκτρονικού τζόγου, στην Αμμόχωστο, όπου δεν θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους.


Στον ΟΠΕ Λεμεσού


·        Μετατέθηκαν από τον ΟΠΕ 19 μέλη της Αστυνομίας και έφεραν μόνο 7 μέλη. Μείωσαν δηλαδή τον αριθμό των μελών του ΟΠΕ κατά 30% περίπου.


·        Πως δικαιολογούνται οι μετακινήσεις αυτές, όταν μέλη του ΟΠΕ, λόγω των συνεχών επιχειρήσεων σε λέσχες και πρακτορεία στοιχημάτων, δέχτηκαν απειλές από άτομα γνωστά για τις δραστηριότητες τους, ότι θα τους κανονίσουν και θα τους διώξουν από τον ΟΠΕ.


·        Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο σε γνωστή λέσχη της Λεμεσού, τον μήνα Δεκέμβριο, για την οποία δόθηκαν οδηγίες να μην ενοχλείται, ο σκοπός της Λέσχης, γνωστός για τα πολιτικά του φρονήματα, άφηνε απειλές σε βάρος μελών του ΟΠΕ Λεμεσού ότι θα τους κανονίσει και θα τους διώξει.


o   Τελικά όχι μόνο έφυγαν όσοι έλεγξαν την Λέσχη, αλλά κατάφερε να μετατεθεί στον ΟΠΕ άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης του.


o   Και ο Β. Υπεύθυνος του ΟΠΕ Λεμεσού, ο οποίος μετατέθηκε στην Λεμεσό από την Πάφο λίγο πριν την επιχείρηση και συμμετείχε στην επιχείρηση αυτή, μετατέθηκε πίσω στην Πάφο, έστω και αν είχε μόνο 2 μήνες στη Λεμεσό και έλαβε τα συγχαρητήρια του Αρχηγού. 


 


Πώς είναι δυνατό να μην κλονίζεται ο επαγγελματισμός και η εμπιστοσύνη προς την ηγεσία όταν εκτός από όλα αυτά, μας κταγγέλθηκε ότι:
  •   Η Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού πρόσφατα δέχτηκε χρηματική εισφορά από άτομο που ασχολείται με τον ηλεκτρονικό τζόγο.Πώς είναι δυνατό να μην κλυδωνίζεται η Αστυνομία, να μην νοιώθουν τα μέλη της αδικημένα και το ενδιαφέρον να μην υποβαθμίζεται
  • Όταν Ανώτερος Αξιωματικός μετατέθηκε ως Διευθυντής Τμήματος Αρχηγείου και δεν έχει σχέση με το αντικείμενο του.o   Πώς μπορεί να καθοδηγήσει ένα τμήμα, αξιωματικός που δεν γνωρίζει το αντικείμενο απασχόλησης του, όταν το αντικείμενο είναι επιστημονικά εξειδικευμένο και η βασική του δομή υποστηρίζεται από εξειδικευμένους αξιωματικούς και λοχίες;
  •         Όταν ο Υπουργός και Αρχηγός παραγνώρισαν τις εξαγγελίες τους για εναλλαξιμότητα στην Αστυνομία και ειδικότερα στα τμήματα αυτά.o   Ποιό άλλο κριτήριο από το κομματικό θα δικαιολογούσε τη μετάθεση των μελών της Αστυνομίας στον ΟΠΕ ή ΤΑΕ που έχουν ελάχιστους μήνες υπηρεσίας σ’ αυτά και δεν είχαν τίποτε σε βάρος τους, ενώ παρέμειναν άλλοι με πολύ μεγαλύτερη υπηρεσία; Όπως για παράδειγμα:


Στο ΟΠΕ Λεμεσού μετατέθηκαν μέλη της με 4 ή 6 μήνες υπηρεσίας, ενώ παρέμειναν άλλοι με περισσότερα από 8 χρόνια ή


Στον ΟΠΕ Λάρνακας μετατέθηκαν 2 λοχίες και 3 αστυφύλακες πριν συμπληρώσουν 5 μήνες υπηρεσίας σ’ αυτόν


·        Πόσο αναξιοκρατικές είναι οι μεταθέσεις αυτές; Ποιος τελικά έκανε τις μεταθέσεις;


o   Ο Αρχηγός δεν τις υπέγραψε, ο Υπουργός δηλώνει ότι  δεν έχει αρμοδιότητα και δεν αναμείχθηκε. Τελικά ποιο κομματικό στέλεχος έκανε αυτές τις μεταθέσεις που υπέγραψε Βοηθός Αρχηγός; 


Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι καθημερινά αυξάνονται οι συμπτώσεις που οι αποφάσεις κάποιων στην κυβέρνηση ευνοούν συγκεκριμένες φατρίες του υπόκοσμου.

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι