Ουραγός η Κύπρος στην απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ


Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού αρμόδιοι για ευρωπαϊκά θέματα Χρίστος Στυλιανίδης και Τάσος Μητσόπουλος μίλησαν σήμερα σε διάσκεψη τύπου για την αποτυχία της Κύπρου στην απορρόφηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δηλώσεις:


Χρίστος Στυλιανίδης


Η δημοσίευση των στοιχείων για την απορρόφηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. , χθες, δυστυχώς, δεν μας ξαφνιάζει.  Για ακόμα μια φορά, η Κύπρος εμφανίζεται ως ουραγός στα θέματα της απορρόφησης κονδυλίων.


Ο πίνακας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  αποδεικνύει ότι:


1.      Υπάρχει χρονική υστέρηση της Κύπρου έναντι των άλλων εταίρων.


2.      Ακόμα και αν  στο τέλος κατορθώσουμε  να απορροφήσουμε  100%  των κονδυλίων που μας αναλογούν,  ήδη λόγω πληθωρισμού είμαστε πίσω και ας μην βαυκαλιζόμαστε.  Υπενθυμίζω την επί Προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη πρωτιά μας στην εναρμόνιση.  Περασμένα μεγαλεία...


3.      Υπερτονίζω για μια ακόμα φορά τη διαφορά μας με την κυβέρνηση όσον αφορά το βασικό στόχο.  Η μικρή Κύπρος δεν μπορεί να είναι κράτος – μέλος καθαρός συνεισφορέας.  Εμείς ασκούμε κριτική όχι μόνο για την καθυστέρηση απορρόφησης που μας ζημιώνει σαφέστατα αλλά και για την αδυναμία διεκδίκησης εκ μέρους της Κύπρου ανταγωνιστικών – οριζόντιων κονδυλίων.    Μόνο με την επιτυχημένη διεκδίκηση και από τα ανταγωνιστικά προγράμματα θα κατορθώσουμε να μην είμαστε κράτος – μέλος καθαρός συνεισφορέας στα ταμεία της Ε.Ε. Όσον αφορά τα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, υποτίθεται πως ορίστηκε φορέας ενημέρωσης για αυτό το σκοπό, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου και βιώσαμε τα χάλια αυτής της περιπέτειας.       Επιθυμούμε όπως γίνει κατανοητό πως η κριτική μας απευθύνεται σε όσους έχουν την πολιτική ευθύνη των αποφάσεων.  Και όχι, βέβαια, σε όλους εκείνους τους τεχνοκράτες που απλώς ακολουθούν οδηγίες και σε εξαιρετικό βαθμό υπηρετούν με επάρκεια αυτό το στόχο.


4.      Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι εμείς, δυστυχώς, προειδοποιήσαμε την προηγούμενη και την παρούσα κυβέρνηση μέσω πολλών δημοσιογραφικών διασκέψεων, αλλά και εγγραφής του θέματος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από το 2006.                            


Επειδή πιστεύουμε ότι τα θέματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ειδικά την περίοδο αυτής της σοβαρής οικονομικής κρίσης, δεν είναι θέματα συμπολιτευόμενου ή αντιπολιτευόμενου πολιτικού λόγου, θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας στάση ελπίζοντας ότι έστω και την υστάτη οι εισηγήσεις μας θα εισακουστούν.   Είναι φανερό ότι χρειάζεται αλλαγή πλεύσης και νοοτροπίας.


Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απορρόφηση έγινε από την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε.  μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε.  για την ανάκαμψη ευρύτερα της ευρωπαϊκής οικονομίας.  Ας αντιληφθεί η κυβέρνηση τη σοβαρότητα του θέματος και ας μην επιμένει, δυστυχώς, και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε θριαμβολογίες στο θέμα αυτό.   Σήμερα δεν είναι καιρός ωραιοποίησης των γεγονότων αλλά δράσης.


Τάσος Μητσόπουλος


«Καμπανάκι» για την Κύπρο αποτελεί η χθεσινή δημοσιοποίηση στοιχείων αναφορικά με την απορρόφηση κονδυλίων από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η Κύπρος είναι δυστυχώς ουραγός, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πολύ πίσω από τις ανταγωνίστριες χώρες που αποδεικνύονται πρωταθλήτριες στην απορρόφηση. 


Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με απόλυτη συνέπεια τα τελευταία τρία χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι άλλοτε με την πολιτική της «άδειας καρέκλας» και άλλοτε με τις ευρωφοβικές μας προσεγγίσεις κινδυνεύουμε να ακυρώσουμε το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαμε ως χώρα. Να ενταχθούμε πρώτη στην ΕΕ, ανάμεσα στα άλλα εννέα κράτη – μέλη του κύκλου διεύρυνσης, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει επαίνους και εγκώμια για το σημαντικό έργο που επιτελέσαμε στον τομέα της εναρμόνισης.


Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, όπως και στo παρελθόν, μέσα από λογιστικές αλχημείες να αναστρέψει την αρνητική εικόνα. Ακόμη όμως και αν μας διαβεβαιώσει ότι στο τέλος της προγραμματικής περιόδου θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση, εμείς θα επαναλάβουμε ότι εάν η Κύπρος δεν μπει δυναμικά, με σχέδιο και πρόγραμμα που σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει, στην αξιοποίηση των οριζόντιων – ανταγωνιστικών προγραμμάτων, η πατρίδα μας θα εξακολουθήσει να είναι καθαρός συνεισφορέας. Να πληρώνει δηλαδή περισσότερα από όσα εισπράττει.


Οι αρνητικές μας όμως επιδόσεις στην Ευρώπη δεν τελειώνουν εδώ. Θα υπενθυμίσω το πολλών εκατομμυρίων πρόστιμο που επιβλήθηκε στην ΑΗΚ για αδυναμία έγκαιρης συμμόρφωσης στους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων και το ότι το 2010 έχουμε δεσμευτεί να παράγουμε το 6% της συνολικής μας ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και σήμερα βρισκόμαστε στο 0%.Γεγονός που προοιωνίζει την επιβολή ενός ακόμη γενναίου προστίμου που θα φορτωθεί στις πλάτες του ο λαός.

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι