«Ένα ακόμη έγκλημα, το έγκλημα των αφλατοξινών προστίθεται στον μακρύ κατάλογο της επικινδυνότητας της διατροφικής αλυσίδας. Μόνο χάρις εις την παρέμβαση των ΜΜΕ δημοσιοποιούνται αυτά τα εγκλήματα» Αυτό δήλωσε η βουλευτής Ελένη Θεοχάρους, επίτροπος Υγείας του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρόεδρος της επιτροπής υγείας της βουλής, σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη.
«Να ενθυμίσω», πρόσθεσε, «ότι προ ετών μεγάλη ποσότητα μολυσμένων δια αφλατοξίνης Β1 ξηρών καρπών διοχετεύθηκε στην αγορά» και συνέχισε:
«Η ΕΕ δεν ενημερώνεται δεόντως ενώ καθίσταται προφανές ότι ουδείς πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη, ουδείς πρόκειται να τιμωρηθεί για πλημμελή επιτέλεση των καθηκόντων του και οι μηχανισμοί ασφαλείας ουδόλως προστατεύουν τον πολίτη.
Ζούμε σε μια ανοχύρωτη κοινωνία χωρίς επαρκείς μηχανισμούς αμύνης. Βεβαίως, η ανεπάρκεια των μηχανισμών προστασίας του καταναλωτή δεν είναι χθεσινό ή σημερινό φαινόμενο. Δια τούτο αναμένουμε από την κυβέρνηση να μην αναζητήσει αποδιοπομπαίους τράγους (και εν προκειμένω εις την ομάδα των κτηνοτρόφων), αλλά να οργανώσει, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της και να εκσυγχρονίσει τους μηχανισμούς ελέγχου και έγκαιρης προειδοποίησης προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και κατ’ επέκτασιν η κοινωνική συνοχή.
Θέση μας είναι πως:
- Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη προς τον λαό που διάγει εν απορία και πανικώ, να καταθέσει ένα πλήρες σχέδιο για την ολοκληρωμένη οργάνωση του συστήματος προστασίας της δημόσιας υγείας.
- Η ΕΕ εκδίδει οδηγίες και κανονισμούς για την προστασία του καταναλωτή. Τα κράτη μέλη έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη να τις εφαρμόζουν στο εθνικό επίπεδο. Εμείς τι κάνουμε?
- Ο διασκορπισμός αρμοδιοτήτων σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας και των καταναλωτών. Χρειάζεται ένα ενοποιημένο σύστημα ελέγχου, που να καλύπτει όλα τα επίπεδα, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος είναι ο αρμόδιος και πόσο συστηματικός είναι ο έλεγχος.
- Η διεξαγωγή μίας ακόμη υπηρεσιακής έρευνας για να διαπιστωθούν τα κενά, δεν είναι η μέθοδος λύσης εκδήλων προβλημάτων. Αυτό αφορά τις υφιστάμενες υπηρεσίες που αποδεικνύονται περιορισμένης αποτελεσματικότητας.
- Το σοβαρό περιστατικό των αφλατοξινών δεν είναι το πρώτο, ούτε πρόκειται να είναι το τελευταίο. Η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι ενεργεί με διαφάνεια, είναι θετικός παράγων στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να καταθέσει θετική πληροφόρηση γιατί έτσι δημιουργείται ένα δίκτυο προστασίας του καταναλωτή και μόνο έτσι μπορεί να γίνει η δημόσια υπηρεσία καλύτερη.
- Όλη η σειρά των διατροφικών «σκανδάλων» αποδεικνύει ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη δημόσια υγεία. Πρέπει να υπάρξει τόλμη και αυτογνωσία».