Εκδήλωση με ομιλήτρια την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη και θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας», προγραμματίζει το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας «Γλαύκος Κληρίδης» την Πέμπτη, 12 Ιουνίου στις 730μμ στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία.

Οπως δήλωσε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, Καίτη Κληρίδη το θέμα της εκδήλωσης είναι επίκαιρο και σημαντικό καθότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας διαγράφει την παραπέρα πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και καθορίζει το μέλλον των κρατών μελών και του κάθε Ευρωπαίου πολίτη.

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην οικία του Γλαύκου ΚΛηρίδη στη Λευκωσία, η οποία και θα αποτελεί την έδρα του Ινστιτούτου.


Η κ. Κληρίδου ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 1999 από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ως ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, για να ανταποκριθεί κυρίως στην πρόκληση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου καθώς επίσης και στα νέα παγκόσμια δεδομένα. Φιλοδοξία του ινστιτούτου, είπε, είναι να δώσει το παρών του και να συνδράμει στην αναγκαία αλλαγή σε δομές και νοοτροπίες, ώστε η ευρωπαϊκή πορεία του νησιού να κατοχυρωθεί και να γίνει βίωμα των πολιτών της Κύπρου

«Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εμπεδώσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές και τα ευρωπαϊκά θέσμια είναι μέσω ενός ελεύθερου πολιτικού διαλόγου και της ενθάρρυνσης κάθε πολιτικής και ιδεολογικής δραστηριότητας που αποσκοπεί στην ομαλή και αποδοτική λειτουργία της δημοκρατίας», σημείωσε η κ. Κληρίδη.

Το Ινστιτούτο, είπε, ανήκει στην ομάδα πολιτικών ιδρυμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και συνδέεται με τα πολιτικά ιδρύματα όλων των πολιτικών αποχρώσεων μέσω του Ευρωπαϊκού Διαδικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια επιδιώκει να εγκαινιάσει ανοικτή συζήτηση γύρω από τα θέματα της ΕΕ και να δημιουργήσει φόρουμ για ενημέρωση των πολιτών από εξέχουσες φυσιογνωμίες της Ενωσης και μένει μακριά από κομματικά στεγανά και δεσμεύσεις.

Με το σκεπτικό αυτό, το Ινστιτούτο, είπε η κ. Κληρίδη, εγκαινιάζει μια νέα σειρά δραστηριοτήτων με το επίκαιρο θέμα της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης και θεωρεί εξαιρετική τιμή την θετική ανταπόκριση της κ. Μπακογιάννη στην πρόσκληση του Ινστιτούτου για να αναπτύξει το εν λόγω θέμα.

Εξάλλου, η κ. Κληρίδη αναφέρθηκε στην προσθήκη του ονόματος του Γλαύκου Κληρίδη, ιδρυτή της παράταξης και ενός από τους κύριους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, στην ονομασία του Ινστιτούτου, σημειώνοντας ότι το όνομά του ταυτίζεται με ένα επίμονο και επίπονο αγώνα για την εμπέδωση των αρχών της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του οικονομικού φιλελευθερισμού και της κοινωνικής σκέψης στον τόπο.

Τέλος ανακοίνωσε τη λειτουργία ιστοσελίδας σχεδιασμένης από ομάδα φίλων του Γλαύκου Κληρίδη, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου, που φιλοξενεί τα αρχεία του πρώην Προέδρου, ξεκινώντας με τα έγγραφα των συνομιλιών της περιόδου 1968 μέχρι το 1975. Σταδιακά, είπε, θα συμπληρωθεί με τα έγγραφα των συνομιλιών για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Γλαύκου Κληρίδη, αποτελώντας έτσι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους μελετητές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι www.glafkosclerides.com.cy.


[Ολόκληρη η δήλωση της κ. Κληρίδου καθώς και τα ονόματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δημοσιεύονται στη θέση Θέσεις/Ομιλίες]


Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι