Ο ΔΗΣΥ συντάσσεται μαζί με την κοινωνία των πολιτών στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την γρήγορη υλοποίηση πολιτικών που θα συμβάλουν στην αειφόρο ανάπτυξη.
Η ανθρωπότητα βιώνει καθημερινά το παγκόσμιο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με ορατές πια τις συνέπειες όπως η λειψυδρία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η ερημοποίηση διαφόρων περιοχών, το λιώσιμο των πάγων και η απότομη άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Οι επιστήμονες έχουν οριστικοποιήσει την βασική αιτία του φαινόμενου του θερμοκηπίου που είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ εδώ και 36 χρόνια για την ενημέρωση του κόσμου για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η φετινή μέρα είναι αφιερωμένη στο θέμα «Διοξείδιο του Άνθρακα. Διώξτε τη συνήθεια. Για μια οικονομία με χαμηλό διοξείδιο του άνθρακα». Το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας όπου οι εκπεμπόμενοι ρύποι έχουν περιοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις χώρες. Οι ειδικοί συμφωνούν πως η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η οποία όμως απαιτεί επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και εφαρμογή εναλλακτικών πολιτικών που να μειώνουν την εξάρτησή μας από ρυπογόνες ενεργειακές μορφές. Μόνο οι συνδυασμένες προσπάθειες ολόκληρης της κοινωνίας θα επιτύχουν τον κοινό στόχο για ένα καλύτερο περιβάλλον. Δυστυχώς η Κύπρος αν και έχει δεσμευτεί προς την ΕΕ έχει καθυστερήσει πολύ, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να εκπέμπουμε ρύπους σε επίπεδα που σύντομα η ΕΕ θα είναι υποχρεωμένη να μας επιβάλει κυρώσεις.
Καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετείχαν τόσο στη προηγούμενη όσο και στην παρούσα κυβέρνηση να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να ενεργήσουν άμεσα και προς κάθε κατεύθυνση έτσι ώστε να περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Διαπιστώνουμε παράλληλα πως παρά το σοβαρό πρόβλημα της χώρας μας με την έλλειψη νερού, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένη πολιτική για την ορθολογιστικότερη χρήση των υδάτινων πόρων και δεν φαίνεται να προχωρεί με ενέργειες όπως η ανακύκλωση του νερού και των λυμάτων, κάτι που θα βελτίωνε σημαντικά το υδατικό ισοζύγιο και θα περιόριζε τη μόλυνση των υδροφόρων στρωμάτων.
Έχουμε την πεποίθηση πως η ανάγκη για άμεση δράση απαιτεί τη ριζική αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών από τον καθένα μας. Ας γίνει σε όλους μας πια κατανοητό πως το περιβάλλον δεν το έχουμε κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές αλλά το έχουμε δανειστεί από τις επόμενες.