«Είναι πρωτοφανές το αλαλούμ που υπάρχει μεταξύ των υπηρεσιών», δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, χαρακτηρίζοντας ως «βαρύτατο πλήγμα ενάντια στη δημόσια υγεία και στον Κύπριο καταναλωτή, την πολυδιάσπαση των υπηρεσιών και την πολυδιάσπαση των ευθυνών στο μείζον θέμα της διατροφής και των διατροφικών σκανδάλων».

Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, με αφορμή το θέμα που προέκυψε με το μολυσμένο γάλα, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «ο καταναλωτής είναι ακυβέρνητος και απροστάτευτος γιατί δεν υπάρχει, όπως υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ένας ενιαίος φορέας τροφίμων, μια Ανεξάρτητη Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων που θα συντονίζει, θα καθοδηγεί και θα έχει την ευθύνη. Αλλοι ελέγχουν, άλλοι έχουν την ευθύνη, άλλοι έχουν την αρμοδιότητα, άλλοι ελέγχουν τα μεν προϊόντα, άλλοι τα δε, και άλλοι πρέπει να καταφύγουν στο χημείο», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ συμμερίζεται την «έκδηλη και δικαιολογημένη ανησυχία» του κάθε Κύπριου πολίτη που βλέπει, όπως είπε, «ότι τα διατροφικά σκάνδαλα μπήκαν τελικά στην ημερήσια διάταξη του κάθε καταναλωτή».

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε, παράλληλα, ότι το κράτος οφείλει να δώσει απάντηση σε σειρά ερωτημάτων όπως: «Κατά πόσον καταναλώνουμε μέχρι σήμερα διατροφικά μολυσμένα προϊόντα, τα οποία ποτέ δεν εντοπίζονται. Πόσα καταναλώσαμε μέχρι οι υπηρεσίες να εντοπίσουν διατροφικά μολυσμένα προϊόντα; Και τρίτον και σημαντικότερο, πόσα μολυσμένα προϊόντα διαφεύγουν τελείως του ελέγχου των υπηρεσιών;»

«Εισηγηθήκαμε και εισηγούμαστε», είπε, «και πιστεύω ήρθε η ώρα για να δημιουργηθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και να θεσμοθετηθεί ο Επίτροπος Καταναλωτή, ούτως ώστε ο Κύπριος καταναλωτής να μην αισθάνεται ότι βρίσκεται ανοχύρωτος, ανυπεράσπιστος, και να μαθαίνει τελευταίος ότι κατανάλωσε μολυσμένα προϊόντα ή ότι έπεσε θύμα διατροφικού σκανδάλου».

Το θέμα με το μολυσμένο γάλα, σε συνδυασμό με την ευρύτερη πετρελαϊκή και διατροφική κρίση που υπάρχει, φέρουν, όπως είπε, «τον Κύπριο καταναλωτή σε απόγνωση».

Ερωτηθείς σε ποιον αναλογούν ευθύνες για το μολυσμένο γάλα, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι «το κράτος ελέγχεται και ευθύνεται». Πρώτον, όπως είπε, «γιατί το πρόβλημα ξεκίνησε από τις τροφές, οι οποίες φαίνεται ότι διέλαθαν τον έλεγχο, που ήταν η πηγή ουσιαστικά για να δημιουργηθεί το μολυσμένο γάλα, και δεύτερον και σημαντικότερο, γιατί παραβίασαν μια βασική αρχή στα δικαιώματα του καταναλωτή, που είναι το δικαίωμα στην άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση».

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι