Η Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού ΓΟΔΗΣΥ κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή Ίσων Ευκαιριών της Βουλής τις προτάσεις της οργάνωσης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι προτάσεις περιλαμβάνονται σε σχετικό υπόμνημα που υπογάφει η γενική γραμματέας της ΓΟΔΗΣΥ Ιωσηφίνα Αντωνίου, το οποίο αναφέρει:Ο Χάρτης Θεμελειωδών Δικαιωμάτων  της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στο κεφάλαιο Αξιοπρέπεια αναφέρει ρητά ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται.  Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στη σωματική και διανοητική του ακεραιότητα. Δεν μπορεί κανείς να υποβληθεί σε βασανιστήρια, ούτε σε απάνθρωπες ή εξευτελιστικές ποινές ή μεταχείρηση.


Όλα τα παραπάνω παραβιάζονται και στις περιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας.


Δεν υπάρχει αμφιβολία μια και οι αριθμοί είναι ψυχροί και απόλυτοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες.  Θεωρούμε ότι  Πολιτεία έχει την ευθύνη της προστασίας των θυμάτων βίας και την υποχρέωση της αυστηρής τιμωρίας των θυτών. Το νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία έχει διαμορφωθεί, η εφαρμογή των νόμων όμως παραμένει ομιχλώδης.


 Για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο πιστεύουμε ότι η Πολιτεία πρέπει να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα και να δημιουργήσει εκείνες τις δομές που θα στηρίξουν τα θύματα της βίας και θα τους καλλιεργεί το αίσθημα ασφάλειας, ώστε να προχωρούν σε καταγγελίες που θα οδηγούν στην τιμωρία των θυτών.


Προτείνουμε   1. Για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την ετοιμασία σύντομων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων.

  2. Εξειδικευμένη εκπαίδευση αστυνομικών οργάνων που θα τους καθιστούν φιλικούς δέκτες καταγγελιών, ώστε να ενθαρρύνονται τα θύματα να μαρτυρούν εναντίον των θυτών.

  3. Δημιουργία σε κάθε επαρχία κέντρων στέγασης των θυμάτων βίας.

  4. Προγράμματα βοήθειας των θυμάτων βίας για οικονομική και συναισθηματική απεξάρτηση τους από τους θύτες.

  5. Παραδειγματική τιμωρία των θυτών με επιβολή της μέγιστης ποινής που προνοείται από τη νομοθεσία.


  1. Ερευνα και συγκέντρωση δεδομένων και πληροφοριών που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας. 


Θεωρούμε αναγκαίο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη  Ισότητα Ανδρών και Γυναικών που εκπονήθηκε και με την Συνεργασία  των Γυναικείων  Οργανώσεων, να εφαρμοστεί άμεσα και να μην παραμείνει απλά ένα θεωρητικό εγχειρίδιο.


Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι