Ένα σύντομο, αλλά μεστό νοημάτων και μηνυμάτων χαιρετισμό απηύθυνε ο Γλαύκος Κληρίδης στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του την Κυριακή 11 Μαΐου στο Πελένδρι.


 


Δεκαέξη κοινότητες της Πιτσιλιάς με επικεφαλής τους κοινοτάρχες τους, αγωνιστές και συγγενείς αγωνιστών της ΕΟΚΑ, εκπρόσωποι κομμάτων, σωματείων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν στο οίκημα του σωματείου «Παναγιώτης Τσαγγάρης» στο Πελένδρι για να τιμήσουν τον αγωνιστή, πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας και επίτιμο πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού.


 


Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Γλαύκου  Κληρίδη:


Φίλοι και φίλες,


Είναι με βαθιά συγκίνηση που παρευρίσκομαι σήμερα σ’ αυτή την εκδήλωση, γιατί η ηρωική Πιτσιλιά απεφάσισε να τιμήσει τον Γλαύκο Κληρίδη.   Ο Γλαύκος Κληρίδης δεν είναι τίποτε το εξαιρετικό.  Είναι ένας άνθρωπος που αγάπησε την πατρίδα του.  Είναι ένας άνθρωπος που αγάπησε την ελευθερία.  Αγωνίσθηκα για την ελευθερία του κόσμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Αγωνίσθηκα για την ελευθερία της πατρίδας μαζί με την ΕΟΚΑ. 


Πολλοί με ερωτούν, εάν μετά θάνατον μπορούσα να επιστρέψω στη ζωή, εάν θα άλλαζα τον τρόπο ζωής μου.  Η απάντησή μου είναι: Θα ακολουθούσα την ίδια πορεία που έχω διδάξει «Μητρός τε και πατρός τε και των άλλων προγόνων απάντων, τιμιότερον εστίν η πατρίς».


Έτσι δημιουργήθηκε ο Συναγερμός.  Έτσι ανδρώθηκε ο Συναγερμός.  Και έτσι πορεύεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός.  Γιατί ουδέποτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός έθεσε υπεράνω της πατρίδος το κομματικό συμφέρον.  Προ πάντων το συμφέρον της πατρίδος σεβόμεθα!


Και σήμερα έχουμε έναν άξιον ηγέτη στον Δημοκρατικό Συναγερμό, τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πιστός εις την εντολή μας να θέτει το συμφέρον της πατρίδας υπεράνω του κομματικού, προχώρησε έστω και μόνος να υποστηρίξει ότι χρειαζόμεθα λύση του κυπριακού προβλήματος και να υποδείξει στον λαό, ότι χωρίς λύση, κινδυνεύουμε να κληρονομήσουμε τη διχοτόμηση. Γι’ αυτό εγώ, σαν επίτιμος πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον συγχαίρω εκ βάθους καρδίας.


Η πατρίδα μας σήμερα διέρχεται μία πολύ δύσκολη καμπή.  Τα κομματικά συμφέροντα παραμερίζονται και το συμφέρον της πατρίδας τίθεται υπεράνω όλων. Γι’ αυτό έχουμε όλοι υποχρέωση να βοηθήσουμε τον κ. Χριστόφια, πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εις το να διαπραγματευθεί μια βιώσιμη, λειτουργήσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.  Διότι είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε κι αν δεν το κατορθώσουμε τώρα, δεν θα αποφύγουμε τη διχοτόμηση.


Θα ήθελα προτού αποχωρήσω από αυτόν τον πλανήτη, να δω το Κυπριακό λυμένο.  Και δεν έχω πολλά χρόνια να περιμένω.  Γιατί αλλιώς θα φύγω αφήνοντας διχοτομημένη πατρίδα.


Ευχαριστώ το σωματείο σας γιατί οργάνωσε αυτή τη συγκέντρωση.  Ευχαριστώ, επίσης, όλους εσάς που ήρθατε από διάφορα σωματεία και κοινότητες για να με τιμήσετε.


Ας τιμήσουμε λοιπόν όλοι, όχι τον Γλαύκο Κληρίδη, αλλά την ιδιαιτέρα πατρίδα μας Κύπρο με μία καλή λύση του κυπριακού προβλήματος.  Κι ας ενθυμούμεθα ότι χρωστούμε την ύπαρξη ελευθερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σ’ εκείνους τους ηρωικούς αγωνιστές, οι οποίοι προσέφεραν το αίμα τους σπονδή στο βωμό της κυπριακής ελευθερίας. 


Αιωνία τους η Μνήμη!


Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι