Η ευημερία των πολιτών στηρίζεται πάντοτε σε μια δυνατή και εύρωστη οικονομία που αναπτύσσεται με καλούς ρυθμούς αλλά και με  χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις και τάσεις.


 


Οι σημερινοί κυβερνώντες φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνονται τα πολλαπλά  προβλήματα της οικονομίας.


 


Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η γενικότερη ανησυχία μας γίνεται ακόμη πιο έντονη.


 


Έχει προβληματιστεί η κυβέρνηση τι θα γίνει από την 1η Ιουλίου 2008 όσον αφορά τις ανελαστικές δαπάνες του κρατικού μισθολογίου;


 


Θα θέλαμε να ενημερωθεί ο πολίτης πόσες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα είναι το επιπρόσθετο κόστος στο κρατικό μισθολόγιο από 01/07/ 2008.


 


Σ’ ένα κρατικό μισθολόγιο στο οποίο με βάση στοιχεία της Ευρώπης η Κύπρος έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει τον πιο διογκούμενο κρατικό τομέα με 30,8 % επί των κρατικών εσόδων και 17% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του 2007. Με βάση τις προβλεπόμενες αυξήσεις από 1η Ιουλίου 2008 αυτά τα ποσοστά θα είναι ακόμη πιο αυξημένα.


 


Για τον πληθωρισμό ασχοληθήκαμε πριν λίγες μέρες, θα επαναλάβουμε και σήμερα πως πέραν των εξωγενών παραγόντων υπάρχουν και εσωγενείς παράγοντες, όπου μια κυβέρνηση οφείλει να ελέγξει, να διορθώσει και να μειώσει έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις.


 


Η έλλειψη στρατηγικής στα θέματα της ενέργειας  ανατροφοδοτεί  περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις. Το κόστος της ενέργειας στην Κύπρο θα γίνει δυσβάστακτο για την κυπριακή οικονομία και τα κυπριακά νοικοκυριά.


 


Θα διαβάσω χαρακτηριστικά δύο δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών της κυβέρνησης αρμόδιων για θέματα ενέργειας που έγιναν μόλις χτες:


 


Υπουργός Οικονομικών:  «Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά αφού εξαρτώμαστε πλήρως από το πετρέλαιο».


 


Εάν η κυβέρνηση έχει κάνει αυτή την τοποθέτηση σαν δικαιολογία, τότε την χαρακτηρίζουμε ως  πολιτική αφέλεια.  Διότι είναι μια άμεση δημόσια παραδοχή της πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης ότι άφησαν όμηρο την κυπριακή οικονομία στο πετρέλαιο.


 


Είπαμε προχτές ότι οι καθυστερήσεις και οι παλινδρομήσεις των κυβερνώντων άφησαν της Κύπρο χωρίς εναλλακτικές πηγές ενέργειας και χωρίς φυσικό αέριο ενώ από τον Ιούλιο που θα λειτουργήσει η 4η μονάδα στο Βασιλικό, η ΑΗΚ θα υποχρεωθεί να χρησιμοποιεί ντίζελ αντί μαζούτ, το οποίο είναι πολύ πιο ακριβό. Σήμερα το μαζούτ στη διεθνή αγορά κοστίζει περίπου 360 δολάρια τον μετρικό τόνο, ενώ το ντίζελ κοστίζει με σημερινές τιμές 800 δολάρια τον μετρικό τόνο και κανείς δεν ξέρει μέχρι πού θα σκαρφαλώσει η τιμή του,  τους προσεχείς μήνες.


 


Άρα είναι δεδομένο ότι από το ερχόμενο καλοκαίρι η ΑΗΚ θα χρειάζεται υπερδιπλάσια χρήματα για να λειτουργήσει τη νέα μονάδα και φυσικά το κόστος δυστυχώς θα μετακυλισθεί σ’ αυτούς που δεν έχουν ευθύνη δηλαδή στους Κύπριους καταναλωτές αλλά και κυπριακή οικονομία, η οποία, με δεδομένη την περαιτέρω διάβρωση της ανταγωνιστικότητας θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερα προβλήματα.


 


Ο Υπουργός Εμπορίου δημιούργησε χθες την προσδοκία ότι θα ήταν έτοιμος σήμερα να πάρει μέτρα για τις τιμές του πετρελαίου και πως ήταν έτοιμος να βγάλει ακόμη και διάταγμα. Εγώ είχα ετοιμάσει την παρέμβασή μου πριν να γίνει γνωστή η πρόθεση του Υπουργού Εμπορίου. Πώς μπορεί ο Κύπριος πολίτης να περιμένει αποτελεσματικότητα σε αυτό το θέμα όταν ο έλεγχος των τιμών από τους αρμόδιους γίνεται με βάση τις τιμές που οι ίδιες οι εταιρείες πετρελαιοειδών τους υποβάλλουν;


 


Ο Κύπριος πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι πληρώνει πριν από τους φόρους μια από τις πιο υψηλές τιμές στην Ευρώπη.


 


Ας αντιληφθούν οι κυβερνώντες πως τα θέματα της ενέργειας δεν τα αντιμετωπίζουμε με αστεϊσμούς ούτε και τα προσπερνάς με δηλώσεις λες και δεν υπάρχει πρόβλημα. Κάθε μέρα που περνά χωρίς να παίρνονται μέτρα θα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.


 


Θα θέλαμε να αναφερθούμε και σε ένα τρίτο θέμα, γιατί φαίνεται πως τα θέματα της ενέργειας δεν έχουν προβληματίσει τόσο το λαό αλλά ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση. Θα θέλαμε η κυβέρνηση να μας ενημερώσει δημόσια πότε αναμένουμε να έχουμε στην Κύπρο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Οι δικές μας οι πληροφορίες αναφέρουν πως εάν ακόμη και σήμερα βάζαμε παραγγελία για LΝG, το συντομότερο που θα μπορούσαμε να έχουμε επαρκείς ποσότητες είναι το 2014. Καλούμε την κυβέρνηση να μας ενημερώσει και εμάς αλλά και τον κυπριακό λαό αν έχει διαφορετικά στοιχεία.


 


Επίσης ερωτούμε την κυβέρνηση να μας απαντήσει εάν υπάρχουν ή όχι συγκεκριμένες προτάσεις τόσο από ξένες  εταιρείες όσο και από φιλική χώρα, με επιστολή που οι δικές μας οι πληροφορίες λένε ότι δόθηκε αρχές αυτού του χρόνου στην κυβέρνηση, όπου υπάρχουν δυνατότητες για εναλλακτικής μορφής φυσικό αέριο το οποίο μπορεί να έρθει στην Κύπρο σε λιγότερο από 2,5 χρόνια;


 


Εμείς δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε τις δημόσιες παρεμβάσεις μας στα θέματα της ενέργειας και θα συμβάλουμε με τη θετική και εποικοδομητική μας στάση και προτάσεις στη διόρθωση όσο αυτό είναι δυνατό, στο τεράστιο θέμα της ενέργειας που απειλεί να γίνει δυναμίτιδα στα θεμέλια της κυπριακή οικονομίας. 

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι