Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προέβη χθες στις πιο κάτω δηλώσεις για την οικονομία:


 


Μας προβληματίζει η κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα η κούρσα των τιμών του πετρελαίου και των δημητριακών.


 


Μας προβληματίζει ακόμη περισσότερο όμως η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι κυβερνώντες.


 


Ακούσαμε σήμερα τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τις τιμές του πετρελαίου και πως είναι εξωγενείς οι παράγοντες της ακρίβειας στην Κύπρο.


 


Σίγουρα δεν θα είναι σοβαρός ο οποιοσδήποτε επιχειρήσει να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση για τον καλπασμό των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά που έχει φτάσει τα 122 δολάρια το βαρέλι.


 


Όμως οι κυβερνώντες οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στο λαό για τα πιο κάτω:


 


Ο μέσος όρος πληθωρισμού για τον Απρίλιο στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα είναι στο 3,3% ενώ στην Κύπρο στο 4,3%. Όμως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν το ίδιο κόστος με εμάς στα καύσιμα. Γιατί εμείς έχουμε τότε ψηλότερο πληθωρισμό;


 


Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα επιπλέον καπέλο για την ακρίβεια στην Κύπρο λόγω δύο κυρίως εσωγενών παραγόντων:


 


Πρώτον: Η μη λειτουργία ενός πραγματικά υγιούς ανταγωνισμού στην Κύπρο δημιουργεί δυστυχώς ένα επιπρόσθετο κόστος και ακρίβεια που την πληρώνει ο Κύπριος καταναλωτής.


 


Δεύτερον: Έχουμε γίνει όμηροι και πλήρως εξαρτώμενοι του πετρελαίου λόγω ανυπαρξίας ενεργειακής πολιτικής, γεγονός που αφήνει τη μικρή και ευαίσθητη οικονομία μας ανοχύρωτη μπροστά στις καθημερινές αυξήσεις ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Αφού έκλεισαν το διυλιστήριο προτού δημιουργήσουν το ενεργειακό κέντρο και τους μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, δεν προχώρησαν ούτε στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας ενώ με τις γνωστές σκοπιμότητες, και καθυστερήσεις στο θέμα του φυσικού αερίου, εκτιμάται από κυβερνητικούς κύκλους ότι φυσικό αέριο δεν θα έχουμε πριν το 2014.


 


Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο ήταν τους πρώτους 4 μήνες του 2008 πολύ ψηλότερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Εάν δούμε τον πληθωρισμό στις διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών θα δούμε πως στην κατηγορία στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο για τον Απρίλιο ήταν στο 12,4% ενώ στις μεταφορές, ένας κλάδος που έχει άμεση σχέση με τα καύσιμα, ήταν στο 6,9%.


 


Όλα αυτά δεν ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση;  Πώς δικαιολογούν οι κυβερνώντες ότι ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού σ’ αυτές τις κατηγορίες είναι υπερδιπλάσιος τόσο του δικού μας μέσου όρου όσο και του ευρωπαϊκού;


 


Κάτι άλλο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την έλευση του φυσικού αερίου, δυστυχώς  η κατάσταση θα χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Η Κυπριακή οικονομία δεν αντέχει ως το 2014 που εκτιμά η κυβέρνηση ότι μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο. Επιπλέον, από το προσεχές καλοκαίρι με τη λειτουργία της 4ης μονάδας στο Βασιλικό, θα έχουμε ένα επιπρόσθετο κόστος αφού η μη έγκαιρη έλευση του φυσικού αερίου θα υποχρεώσει την ΑΗΚ να χρησιμοποιεί ντίζελ αντί μαζούτ, το οποίο είναι πολύ πιο ακριβό, με αποτέλεσμα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος  σε συνδυασμό με τις αυξήσεις του πετρελαίου διεθνώς, αντί να μειωθεί να εκτοξευθεί στα ύψη.  Ο Κύπριος καταναλωτής πρέπει να προετοιμαστεί ότι από το προσεχές καλοκαίρι θα κληθεί να πληρώσει δυσβάστακτα κόστη στο ηλεκτρικό ρεύμα.


 


Η οικονομία της Κύπρου, επαναλαμβάνουμε, δεν θα αντέξει ως το 2014. Ήδη παρατηρείται περαιτέρω διάβρωση της ανταγωνιστικότητας  της Κυπριακής οικονομίας. Όλα αυτά μαζί με τις πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια, θα δημιουργήσουν δυσβάσταχτα προβλήματα στην οικονομία που θα πλήξουν κυρίως τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.


 


Ας σταματήσουν λοιπόν οι κυβερνώντες να επιρρίπτουν ευθύνες στους άλλους και ας πάρουν επιτέλους άμεσα μέτρα στον τομέα της ενέργειας  και της διασφάλισης ενός υγιούς ανταγωνισμού προτού να είναι πολύ αργά.  


Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι