Ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Παναγιώτης Δημητρίου, σε σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δήλωσε τα εξής:


-       Παγκόσμια ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς σήμερα.


        Είναι η ημέρα προστασίας των πολιτιστικών μνημείων ανά το παγκόσμιο.


-       Η Κύπρος με πολύ πλούσια πολιτιστική κληρονομιά χαιρετίζει φέτος με αισιοδοξία και πολλές ελπίδες αυτή την επέτειο.


-       Οι ευνοϊκές συγκυρίες σε Κυπριακό και ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργούν για πρώτη φορά βάσιμες προοπτικές για διάσωση και αποκατάσταση των πολιτιστικών μας μνημείων στη κατεχόμενη Κύπρο. 


-       Η σύσταση και αναμενόμενη λειτουργία της ειδικής Τεχνικής Επιτροπής για Πολιτιστικά Θέματα στα πλαίσια της νέας διαδικασίας των συνομιλιών για προώθηση λύσης του Κυπριακού είναι πολύ  ελπιδοφόρα εξέλιξη.


-       Σημαντική επίσης εξέλιξη είναι η παράλληλη προώθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της σχετικής πρόνοιας του Προϋπολογισμού της Ε. Ε.  για διάθεση μισού εκατομμυρίου ευρώ για μελέτη της κατάστασης των θρησκευτικών και άλλων πολιτιστικών θεμάτων στα κατεχόμενα εδάφη.


 


-       Το πρόσφατο σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδεικνύει  την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρει τρόπους παράκαμψης των εμποδίων που μέχρι τώρα πρόβαλλε ο κατοχικός στρατός για αντιμετώπιση του προβλήματος της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


-       Η Δήλωση 21/06 που κατέθεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  για τη διάσωση της Θρησκευτικής Κληρονομιάς στη κατεχόμενη Κύπρο και που έγινε με την συνυπογραφή πέραν του ήμισυ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οιονεί απόφαση,  τον Ιούλιο 2006 υπήρξε το πρώτο αποφασιστικό βήμα.


-       Η έγκριση της τροπολογίας του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2008 ( Χ Χ 01 02 11 04 παρ. 15 ) για διάθεση ποσού πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ για μελέτη της κατάστασης των πολιτιστικών μας μνημείων στα κατεχόμενα και για υπολογισμό του κόστους αποκατάστασής τους αποτελεί το πιο αποτελεσματικό βήμα για διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


-       Το πρόβλημα της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη κατεχόμενη βόρεια Κύπρο έγινε κατορθωτό να καταστεί  πλέον έμπρακτα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η πολιτιστική κληρονομιά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι όχι μόνο ιστορικά αλλά και πραγματικά ευρωπαϊκή.


-       Με το εύκρατο πολιτικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στη Κύπρο με τη επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη συνεργασία μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Κοινότητας για αντιμετώπιση του ζητήματος διάσωσης της Κυπριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανά το παγκύπριο.

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι