Η Παγκόσμια ημέρα Υγείας είναι φέτος αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές και στην επίπτωση τους στην υγεία.


Ελένη Θεοχάρους:


Ι. Η Καταστροφή περιβάλλοντος: Η καταστροφή του περιβάλλοντος, συνεπάγεται επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και στο τρόπο ζωής του.


Παρατηρούνται ακραία καιρικά φαινόμενα (Elninio, laninia,  καταιγίδες, τυφώνες κλπ). Παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, τήξη των πάγων, αύξηση της στάθμης των θαλασσών, έντονες βροχοπτώσεις ή ξηρασία με σημαντική επίπτωση στην γεωργική παραγωγή.   Παρατηρείται ερήμωση του πλανήτη, πλημμύρες, ξηρασία, διάβρωση, άρα πείνα και θάνατοι. Η ιονίζουσα ακτινοβολία αυξάνεται λόγω αύξησης της καταστροφής του όζοντος και λόγω αύξησης των τεχνητών πηγών παραγωγής της. Αυξάνεται η ηχορύπανση, μια συνέπεια της οποίας είναι και η αύξηση των ψυχοπαθειών. Αυξάνονται οι νόσοι φθοράς, το  Aids, η  φυματίωση, η μαλάρια, δηλαδή νόσοι που είχαν εξαφανισθεί και επανεμφανίζονται. Ο υπερπληθυσμός του πλανήτη, είναι μια αιτία της πείνας, που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό σε κάποιες  περιοχές. Η εξαφάνιση της  χλωρίδας και της πανίδας, διαταράσσουν το όλο οικοσύστημα, με συνέπεια την  αύξηση των νοσημάτων φθοράς, καρδιαγγειακών παθήσεων, ψυχικών νόσων, ναρκωτικών, τροχαίων ατυχημάτων.


Παρ’ όλα αυτά δεν εφαρμόζεται η συνθήκη του Κυότο.


Το φαινόμενο της φτώχιας, το οποίο σχετίζεται εν πολλοίς με τις κλιματικές αλλαγές, έχει ως συνέπεια την αύξηση της περιγεννητικής θνησιμότητας μητέρας και παιδιού.


ΙΙ. Η Αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και η  Καλύτερη διάγνωση οδηγούν τον πληθυσμό στην γήρανση με όλα τα συνεπακόλουθα. Επίσης η καλλιέργεια και κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων είναι μια αιτία που ενέχεται ενδεχομένως στην αύξηση των νόσων φθοράς ενώ η παραγωγή βιοκαυσίμων συντίνει στην μεγάλη έλλειψη δημητριακών. :


Δυστυχώς οι ιατρικές υπηρεσίες στην Κύπρο της ΕΕ φθίνουν συνεχώς.


III. Παρούσα κατάσταση των ιατρικών υπηρεσιών στην Κύπρο:


1. Λειψά Νοσοκομεία: Το κλίμα, παραμένει ως είχε στα νοσοκομεία. Καμία βελτίωση. Δραματική είναι η έλλειψη κλινών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, το αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία Λεμεσού και Λάρνακας. Το υπουργείο Υγείας, προσπαθεί από το περασμένο Οκτώβριο, προσπαθεί να κλείσει συμφωνία για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις; Ουδείς γνωρίζει.


Νοσοκομείο Λάρνακος: Κραυγή αγωνίας. Αναβάλλονται επεμβάσεις. Η κατάσταση στο αρχείο παραβιάζει τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων και δυσχεραίνει την δουλειά των ιατρών.


Νοσοκομείο Λεμεσού: Έλλειψη κλινών, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών,  στα εξωτερικά ιατρεία, στην Μονάδα εντατικής παρακολούθησης, στον εξοπλισμό. Όσον αφορά το ογκολογικό, δεν ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση του ακτινοθεραπευτικού, ενώ χάθηκε η δωρεά οικογένειας της Λεμεσού για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Δεν υπάρχει νευροχειρουργικό τμήμα, παρατηρείται μεγάλη έλλειψη προσωπικού, καθυστερούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων των εργαστηρίων.


Μακάριο Νοσοκομείο:  Λειψό, ενώ δεν υπάρχει στην Κύπρο νοσοκομείο εφήβων. Ενώ, το Ογκολογικό της Τραπέζης Κύπρου, αναπτύσσεται εις βάρος του Μακαρίου.


Τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, παρατηρείται έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.


2. Δεν υπάρχει ένα πλήρες αντικαρκινικό νοσοκομείο, πλήρες παιδιατρικό νοσοκομείο, πλήρες νοσοκομείο εφήβων, Γηριατρική, Νευρολογική και ρευματολογική κλινική, ούτε  κέντρο αποκατάστασης αναπήρων.


3. Σύστημα προνοίας:  Δεν υπάρχει εκείνο το σύστημα, που να αρμόζει σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ και σε ένα κράτος, που καυχιέται ότι πέτυχε τα κριτήρια σύγκλισης. Η πραγματική σύγκλιση, πρέπει πρώτα να ξεκινήσει από την κοινωνική πολιτική.


4.  Λίστες αναμονής: Εξακολουθούν να είναι χαρακτηριστικό όλων των δημοσίων νοσοκομείων. Εφαρμόστηκε το τρίμηνο πιλοτικό πρόγραμμα  υπερωριακής εργασίας σε κάποια τμήματα. Αλλού απέδωσε, αλλού όχι. Στα καρδιολογικά τμήματα το πρόγραμμα λειτούργησε μόνο τρεις εβδομάδες. Από την 29η Φεβρουαρίου όπου έληξε το πρόγραμμα, το υπουργείο, προσπαθεί να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και να ετοιμάσει πρόταση.


Ετοιμάστηκε (;) η νέα πρόταση του υπουργείου για την αγορά καρδιοχειρουργικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά είναι άγνωστο το τι έγινε στη συνέχεια.


Πολλοί ασθενεί αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα για να σωθούν με αποτέλεσμα, να εκλιπαρούν για να πάρουν τα λεφτά τους από το κράτος.


5. Νευρολογικά  τμήματα και Ινστιτούτο Νευρολογίας:  Προβληματική η παραπομπή στο Ινστιτούτο Νευρολογίας. Κάποιοι στερούν το δικαίωμα των πολιτών για σωστή θεραπευτική και διαγνωστική προσέγγιση. Δεν υπάρχει συγκροτημένη νευρολογική κλινική. Οι νευρολόγοι είναι διασκορπισμένοι  στα διάφορα νοσοκομεία, εκ των οποίων κάποιοι είναι καλοί και κάποιοι λιγότερο καλοί, κάποιοι συνεργάσιμοι και κάποιοι.


6.   ΓΕΣΥ: Το τροποποιητικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση όμως δεν έχει ακόμη κατατεθεί. Οι προσφορές για την εκπαίδευση των ιατρών έφθασαν μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο και τώρα επαναπροκηρύσσονται.


7. Ογκολογία: Το κράτος δεν έπραξε τίποτα. Διέλυσε το ογκολογικό  του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και οχυρώθηκε πίσω από αυτό της Τραπέζης Κύπρου, το οποίο έχει φθάσει στα όρια του. Στη Λεμεσό έκανε μικρό χημειοθεραπευτικό, αλλά όχι ακτινοθεραπευτικό τμήμα, άρα η Μονάδα δεν είναι πλήρης. Υπάρχει πρόβλημα με τις λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία. Μετά την δημοσιοποίηση του προβλήματος, υποτίθεται ότι κάποιοι ασθενείς θα εστέλνοντο στο εξωτερικό, αλλά τίποτα δεν έγινε. Τίποτα δεν έγινε και για τις υπερωρίες του προσωπικού του Ογκολογικού της Τραπέζης Κύπρου. Κλινικές μαστού: υποτυπώδεις υπηρεσίες.


8. Καρδιοχειρουργική, επεμβατική καρδιολογία. Υπάρχουν τέσσερα κέντρα από το κάθε είδος. Τα δύο λειτουργούν εντατικά τα άλλα δύο όχι. Λίστες αναμονής με πολλά προβλήματα στα δύο κέντρα ενώ τα άλλα υπολειτουργούν. Ανάγκη για στρατηγική συνεργασία και ανακατανομή των ασθενών με δικαίωμα επιλογής του κάθε ασθενούς.


9. Αποστολή Ασθενών στο εξωτερικό: Πολλά προβλήματα


10. Αναλώσιμα: Οι καρδιολόγοι, φωνάζουν για τα στεντς, Τα αναλώσιμα των χειρουργείων, συνεχώς παρουσιάζουν ελλείψεις. Το υπουργείο είπε ότι θα λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν έκανε τίποτα. Η ΠΑΣΥΚΙ, διαμαρτυρήθηκε πολλές φορές και ζήτησε να αλλάξει το σύστημα αγορών αναλωσίμων και εξοπλισμών, διότι όπως είναι σήμερα δεν αποδίδει.


11. Φάρμακα: Δεν ανακοινώθηκε ο νέος τιμοκατάλογος. Κάποια φάρμακα, παρουσιάζουν αύξηση στις τιμές τους.


 


Κυριάκος Χατζηγιάννης:


Τα μηνύματα τα οποία εκπέμπονται από την επιστημονική και ερευνητική κοινωνία είναι άκρως ανησυχητικά και κρούομε το κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τις κλιματολογικές αλλαγές. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το φρικιαστικό σενάριο της αλλοίωσης της ζωής στο πλανήτη με το τι αυτό σημαίνει. Σήμερα γίνεται ολοένα και εντονότερη η επιστημονική διαπίστωση των επιπτώσεων των κλιματολογικών αλλαγών στη υγεία του ανθρώπου.


Η υγεία του ανθρώπου, όπως φαίνεται σήμερα, σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με τις κλιματολογικές αλλαγές. Από τη μία τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν τους κινδύνους για υλικές καταστροφές, αλλά και σωματικές βλάβες, ενώ από την άλλη η δυναμική λοιμωδών νοσημάτων, της ελονοσίας, των δυσεντεριών και της κακής διατροφής,  παίρνει άλλες διαστάσεις εξαιτίας των μεταβολών του κλίματος.


Η αύξηση της εκπομπής ρύπων, η απόρριψη διαφόρων υλικών και η μη ικανοποιητική διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, η καταστροφή των δασών κτλ, είναι μερικοί από τους κινδύνους που συντείνουν στην διαφοροποίηση των καιρικών κλιματολογικών  και γεωλογικών αλλαγών.


Μειώστε τις εκπομπές των ρυπογόνων αεριών στον πλανήτη, είναι ο στόχος όλων μας. Ο περιορισμός των μετακινήσεών μας, η συνετή χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, η εξοικονόμηση νερού και η ανακύκλωση είναι μερικά από τα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε όλοι μας για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.


Ένα ενδεικτικό παράδειγμα στη Κύπρο της επίδρασης των κλιματολογικών αλλαγών στην υγεία του ανθρώπου είναι η έλλειψη νερού. Δυστυχώς οι οικολογικές συνέπειες θα είναι τεράστιες αλλά πάνω από όλα τεράστιες θα είναι οι συνέπειες στην υγεία του κύπριου πολίτη. Η καταλληλότητα του πόσιμου νερού θα πρέπει να διαφυλαχτεί απόλυτα. Καλούμε τις αρμόδιες κρατικές αρχές όπως εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σε σχέση με τη καταλληλότητα του νερού. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι όπως αυτοί σήμερα διεξάγονται δεν είναι αρκετοί και καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να διασφαλίσουν τόσο τη καταλληλότητα όσο και εγκριμένη προέλευση του νερού. 

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι