Οι επίτροποι Υγείας του Δημοκρατικού Συναγερμού Ελένη Θεοχάρους, βουλευτής και Νίκος Νουρής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, έδωσαν σήμερα συνέντευξη τύπου για τα θέματα της δημόσιας υγείας στην Κύπρο. Το σχετικό κείμενο αναφέρει:


Αυτή είναι η πρώτη συνέντευξη τύπου που οργανώνουν οι Επίτροποι Υγείας του ΔΗΣΥ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσης διακυβέρνησης.


Δώσαμε πίστωση στην Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει σύμφωνα με τις εξαγγελίες της και το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστόφια τα όντως δύσκολα και χρονίζοντα προβλήματα της δημόσιας υγείας.. Δυστυχώς διαπιστώνομε τόσον εμείς όσον και ο κάθε πολίτης και επισκέπτης αυτής της χώρας αλλά πως το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας υποχωρεί δραματικά.


Θέτομε στην διάθεση σας σήμερα την ετήσια έκθεση της ΕURO HEALTH CONSUMER INDEX που εκδόθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2008 και στην οποία φαίνεται η δραματική πτώση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας της Κύπρου και ο καταποντισμός της από την 13η θέση τον προηγούμενο χρόνο στην 21η θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ.


Τα στοιχεία που παρέχει η έκθεση είναι ενδεικτικά του κυπριακού δράματος στον τομέα της υγείας. Η έκθεση αξιολογεί την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας για 33 διαφορετικούς τομείς, σημαντικότεροι από τους οποίους είναι:


1.      Δικαιώματα των ασθενών και πληροφόρηση του πολίτη.


2.      Χρόνος αναμονής για πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.


3.      Αποτελέσματα.


4.      Φάσμα παρεχομένων υπηρεσιών και προσβασιμότητα σ αυτές.


5.      Φαρμακευτική κάλυψη.


6.      Ηλεκτρονική Υγεία.


Από τους 33 αξιολογούμενες δείκτες στην μελέτη της  ΕURO HEALTH CONSUMER INDEX   η Κύπρος έχει :


§  «καλή» αξιολόγηση σε 6


§  «μέτρια» σε 11,


§  «φτωχή» σε 13 σημαντικότατους τομείς όπως τους χρόνους και τις λίστες αναμονής για επεμβάσεις, για διαγνωστικές εξετάσεις και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τις οφθαλμικές επεμβάσεις, την οδοντιατρική περίθαλψη κ.α


§  δεν παρέχει πληροφορίες ελλείψει υπηρεσιών σε 4 τομείς. Οι 2 εξ αυτών αφορούν τους ζωτικότατους τομείς της πεντάχρονης επιβίωσης των καρκινοπαθών και της μαστογραφίας.


Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας σηκώνει τα χέρια στα πολλά προβλήματα και τις αδυναμίες που εμφανίζει η στελέχωση του Υπουργείου Υγείας, εντούτοις ενοχλεί, η γενικότερη νοοτροπία της Κυβέρνησης στον τρόπο αντιμετώπισης των πολλών προβλημάτων, τα οποία καταγράφονtαι πιο κάτω και για τα οποία γινόμαστε καθημερινά δέκτες σωρείας παραπόνων:


1.      Ο τομέας των κυβερνητικών υπηρεσιών έχει φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων του εδώ και καιρό.


2.      Ο ιδιωτικός τομέας καίτοι προσφέρει ευκολότερα, ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τις υπηρεσίες του, εξακολουθεί να είναι οικονομικά ασύμφορος για την πλειονότητα των Κυπρίων πολιτών.


3.      Το Υπουργείο Υγείας έχει αποτύχει μέχρι σήμερα στο στόχο του για την αναδιοργάνωση του και αυτό, λόγω και της συνεχιζόμενης άρνησης του υπουργείου Οικονομικών να συνεργαστεί.


4.      Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται αφάνταστα όταν καταφεύγουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών με αναμονή που φθάνει μέχρι και τις 15 ώρες για την εξασφάλιση κλίνης.


5.      Παρά την πρόοδο με την μείωση των χρόνων αναμονής στις λίστες των ορθοπεδικών οι Ορθοπεδικές Κλινικές αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έλλειψη αναλωσίμων για επιτέλεση αρθροπλαστικών.


6.      Οι λίστες αναμονής σε όλες τις κλινικές και τα τμήματα, εργαστηριακά και κλινικά, είναι τεράστιες. Για παράδειγμα το υπερηχογράφημα καρδίας για ασθενή πάσχοντα από βαριά μυοκαρδίτιδα ορίζεται ανά τετράμηνο.


7.      Πρόοδος έχει επιτευχθεί στον τομέα του μαγνητικού τομογράφου και αυτό επισημαίνεται.


8.      Η λύση της υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών είναι μια διέξοδος , ωστόσο αν δεν συνδυασθεί με άλλες θεσμικές και οργανικές αναδιαρθρώσεις δεν πρόκειται να αποδώσει. 


9.      Στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκίνου, η κατάσταση είναι δραματική. Το Ογκολογικό Κέντρο έχει φθάσει στα όρια των αντοχών και δυνατοτήτων του, ενώ το αντίστοιχο τμήμα του Νοσοκομείου Λεμεσού είναι υποστελεχωμένο.


10.  Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στους ιατρούς του κρατικού τομέα για τον τρόπο αξιολόγησης τους αλλά και των μεταθέσεων και προαγωγών τους με κριτήρια που καμία σχέση δεν έχουν με την κατάρτιση και την απόδοση τους.


11.  Συνεχίζει να παραμένει απλή υπόσχεση η προσπάθεια αλλαγής των διαδικασιών προσφοράς αναλωσίμων και εξοπλισμού με αποτέλεσμα να βιώνουμε το θλιβερό κατάντημα να αγοράζονται από τις υπεραγορές τρόφιμα για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων.


12.  Το νοσοκομείο Αμμοχώστου που με τυμπανοκρουσίες η προηγούμενη Κυβέρνηση εγκαινίασε παραμονές των προεδρικών εκλογών παραμένει ένα νοσηλευτήριο για το θεαθήναι, χωρίς σωστά στελεχωμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και με τον αξονικό τομογράφο να βάζει λουκέτο στις 14.30 κάθε μέρα.


13.  Στο νοσοκομείο Λεμεσού εδώ και ένα μήνα επικρατεί το απόλυτο χάος αφού δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες, οι θάλαμοι έχουν γεμίσει και οι ασθενείς περιμένουν μέχρι και 15 ώρες στο τμήμα Α’ βοηθειών μέχρι να βρεθεί ένα κρεβάτι για να τους δεχθεί.


14.  Το Γενικό Σύστημα Υγείας θυμίζει το παιγνίδι της κολοκυθιάς. Θα εφαρμοζόταν το 2008 μεταφέρθηκε στο 2009 και τώρα πληροφορούμαστε ότι πάει για 2011 και βλέπουμε. Επιβεβαιώνονται οι θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού που προειδοποιούσε ότι η καθυστέρηση θα εκτοξεύσει τα ποσοστά εισφορών επί του μισθού των πολιτών και τα οποία με τους μετριότερους υπολογισμούς αναμένεται τώρα να κυμανθούν γύρω στο 12%-13%. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι πριν από ένα χρόνο κάποιοι έσπευσαν να επιρρίψουν ευθύνες για την καθυστέρηση στην επιτροπή υγείας της Βουλής. Σήμερα όμως η καθυστέρηση οφθαλμοφανέστατα χρεώνεται στην κυβέρνηση που παλιδρομεί με τα χρονοδιαγράμματα της.

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι