Σε σημερινή διάσκεψη τύπου ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το κείμενο των δηλώσεων:


Ο ΔΗΣΥ εκφράζει την ικανοποίησή του, που η κυβέρνηση έστω και τώρα,  αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κρίσης και το γεγονός ότι η οικονομία μας δεν έμεινε αλώβητη από τις διεθνής εξελίξεις.


Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι η κυπριακή οικονομία έχει γερά θεμέλια που έχουν οικοδομηθεί διαχρονικά με ορθές πολιτικές επιλογές διαδοχικών κυβερνήσεων, με αξιόπιστες παρεμβάσεις από την Κεντρική Τράπεζα αλλά και μέσω της υπευθυνότητας των κοινωνικών εταίρων και του δυναμισμού των παραγωγικών τομέων της οικονομίας μας. Η ένταξή μας στο ευρώ αποτελεί κορυφαία επιλογή καθώς έχει θωρακίσει την οικονομία μας από εξωγενείς παράγοντες που χωρίς αμφιβολία θα προκαλούσαν αναταράξεις και ανισορροπίες, σε βαθμό που θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ας αναλογιστούμε ποια θα ήταν η θέση της Κύπρου σήμερα εάν είχαμε αναβάλει την ένταξη μας στην Ευρωζώνη όπως κάποιοι ζητούσαν. Την στιγμή που η στερλίνα έχει υποτιμηθεί κατά 30% περίπου, ποια θα ήταν άραγε η θέση της κυπριακής λίρας;


Η ένταξή μας στην Ευρωζώνη παρέχει ισχυρές δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης. Πρέπει να τις αξιοποιήσουμε τώρα.


Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας είναι η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία των τραπεζών να καλύψουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών στις 2/2, «σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι τράπεζες, ανεξάρτητα της ρευστότητας τους ή όχι δεν δανείζουν για μεγάλα έργα του ιδιωτικού τομέα».


Έγκαιρα είχαμε τονίσει την ανάγκη ορθών εκτιμήσεων και λήψης προληπτικών μέτρων από το περασμένο φθινόπωρο. Και αυτό ζητήσαμε επιτακτικά  και κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό πριν από μερικές εβδομάδες. Σημειώνουμε ότι έστω και τώρα, μέσω της χθεσινής ανακοίνωσης μέτρων, έχουμε τουλάχιστο κοινή βάση σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας  και την ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπισης της.


Σε σχέση με τα χθεσινά μέτρα θέλουμε να τονίσουμε ότι στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν  είμαστε ούτε μηδενιστές αλλά βεβαίως ούτε απροβλημάτιστοι χειροκροτητές.


Τα μέτρα για τον τουρισμό είναι ορθά και σημαντικά. Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι εάν τα ίδια ακριβώς μέτρα λαμβάνονταν το περασμένο φθινόπωρο, όταν καταρτίζονταν τα προγράμματα των ξένων διοργανωτών ταξιδιών, η αποτελεσματικότητα τους θα ήταν πολλαπλάσια. Έστω και τώρα τονίζουμε την ανάγκη συντονισμένης δράσης από τον ΚΟΤ, τους ξενοδόχους και τους άλλους τουριστικούς φορείς για να έχουμε ως το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις


Τα μέτρα για τον κατασκευαστικό τομέα πολύ ορθά  διασυνδέουν  την ανάγκη τόνωσης του κατασκευαστικού τομέα με την εξίσου σημαντική ανάγκη στήριξης της απόκτησης κατοικίας από τους συμπολίτες μας με χαμηλά εισοδήματα.


Εκφράζουμε όμως την σοβαρή επιφύλαξη μας για τη συγκεκριμένη διαδικασία υλοποίησης αυτού του μέτρου που θα  υποχρεώνει τον κάθε δικαιούχο να κινηθεί μέσω του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης και του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης. Η πρόθεση για αγορά κατοικιών από τον ΟΑΓ και η μεταπώληση τους στους ενδιαφερόμενους, αντί της άμεσης επιλογής των ενδιαφερομένων από την ελεύθερη αγορά, δεν συμβάλλει στην αποτελεσματική υλοποίηση του μέτρου και εμπεριέχει τον κίνδυνο να εγερθούν υποψίες για προσπάθεια ενίσχυσης συγκεκριμένων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης από κρατικούς οργανισμούς.


Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι για τη δική μας παράταξη η αποτελεσματική τόνωση της ρευστότητας αποτελεί την κορυφαία μας προτεραιότητα σε αυτή τη φάση της οικονομίας. Οι απαιτήσεις για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα (μαρίνες, δρόμοι, ιδιωτικά νοσοκομεία, πανεπιστήμια, γκολφ κ.α.) ξεπερνούν  τα 2 δις ευρώ  χωρίς να υπολογίζονται καν οι τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.


Θεωρούμε ότι το μέτρο της επέκτασης των κυβερνητικών καταθέσεων στις τράπεζες κατά 3 μήνες δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Εμείς θα εμμένουμε στην θέση πως χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας και μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων αναπτυξιακών έργων του δημοσίου.


Ήταν επίσης και παραμένει θέση μας  η ελάφρυνση των εργαζομένων και μισθωτών από τα ψηλά φορολογικά βάρη.


Τονίζουμε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για συγκράτηση του ποσοστού ανεργίας στο 4.5% είναι εφικτός αλλά μόνο εάν έγκαιρα και αποτελεσματικά αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας.


Σε σχέση με την ανάγκη επίσπευσης των δημοσίων έργων, θέλουμε τα τονίσουμε τα εξής: Δεν μπορεί να πετύχουμε τον σημαντικό αυτό στόχο με ευχολόγια. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι υλοποίησης έργων δεν αποδίδουν. Μόνο εάν υιοθετηθούν οι σύγχρονες μέθοδοι Σύμπραξης Ιδιωτικού-Δημοσίου Τομέα (BOT, PFIetc) μπορούμε πραγματικά να πετύχουμε την επίσπευση στην υλοποίηση έργων.


Τέλος, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την έκκληση του Προέδρου για «συγκράτηση» όπως είπε, σε σχέση με τις προσφυγές στις αναθεωρητικές και δικαστικές αρχές. Αυτό που κάθε πολίτης ανέμενε ήταν η  δέσμευση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας για αξιόπιστες και διαφανείς διαδικασίες προκήρυξης και ανάθεσης προσφορών από τα διάφορα Συμβούλια Προσφορών του κράτους, ούτως ώστε αυτές να μην επιδέχονται αμφισβήτηση ή να εγείρουν υποψίες για στημένες προσφορές. Αλλά βεβαίως την ίδια ώρα αναμένει  ο πολίτης, πολιτικούς διορισμούς στις οποιεσδήποτε  Αναθεωρητικές Αρχές που να εμπνέουν κύρος και εμπιστοσύνη με τον επαγγελματισμό και την κατάρτιση τους.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να είναι προασπιστής και θεματοφύλακας του κράτους δικαίου και όχι να επιζητεί από την κοινωνία εκπτώσεις.

Αναζήτηση Άρθρων

Κατηγορίες
Από
Μέχρι